BM’den Çin’e yeni uyarı: Kamplara aldığınız Uygur Türklerini derhal bırakın

0
BM'den Çin'e yeni uyarı: Kamplara aldığınız Uygur Türklerini derhal bırakın

BM'den Çin'e yeni uyarı: Kamplara aldığınız Uygur Türklerini derhal bırakınBirleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığını Ortadan Kaldırılması Komitesi, Çin’e yaptığı çağrıda, “eğitim doktrini verme” adına özel kamplarda tutulan Uygur Türklerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Komite, “terörle mücadele” gerekçesiyle bu kişilerin eğitim kamplarında alıkonulmasından endişe duyduğunu belirtti ve bu kişilerin derhal serbest bırakılması için Çin yönetimine çağrıda bulundu.

Ülkenin uzak batısındaki Xinjiang eyaletinde, on binlerden başlamak üzere bir milyona kadar Uygur Türk’ünün zorla alıkonduğu yolundaki haberlerin “alarm verici” olduğu kaydedilen raporda, yine komiteye ulaşan güvenilir raporlara göre, bu kişilerin terörle ve aşırı dinci akımlarla mücadele adına yargılanmadan ve mahkemeye çıkartılmadan uzun süre zorla alıkonulmasından derin endişe duyulduğu ifade edildi.

Paul Moreira@PaulMoreiraPLTV

Un million de chinois musulmans internés dans des camps de rééducation car l’Islam est considéré comme une maladie idéologique par le régime chinois… Source ONU. https://www.nytimes.com/2018/08/10/world/asia/china-xinjiang-un-uighurs.html 

Police officers patrolling in Kashgar, in the Xinjiang region of China, last year. A United Nations panel said Friday that it had credible reports that a million ethnic Uighurs in Xinjiang were being held in internment camps.

U.N. Panel Confronts China Over Reports That It Holds a Million Uighurs in Camps

Accounts from the Xinjiang region of western China point to Muslims there being treated as “enemies of the state” based on their ethnic and religious identity, a human rights expert said.

nytimes.com

Komite açıklamasında, yine etnik Uygur Türklerini hedef alan sistemli polis baskısı ve takibi de eleştirdi.

BM Komitesi, Çin yönetimini Tibet halkına yönelik sistemli baskıdan dolayı eleştirdi ve bu kişilere pasaport ve yolculuk belgesi verilmesinin kolaylaştırılması istedi.

Komite, Tibet dilinin eğitimde, yargıda ve medyada kullanımının geliştirilmesi için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulundu. Çin yönetimi, daha önce de gündeme getirilen bu eleştirilere şiddetle karşı çıkmıştı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *