Antony Blinken: Pekin Uygurlara soykırım uygulamaya devam ediyor

0
Antony Blinken: Beijing is continuing to commit genocide against Uyghurs

Yazan: Tursun Uygur, 1 Mayıs

Dışişleri Bakanlığı’nın, bir önceki takvim yılı boyunca tüm dünyada kaydedilen ihlalleri belgeleyen yıllık insan hakları raporu, Çin’in sömürgeleştirdiği Uygur anavatanında Uygurlara yönelik muameleye ilişkin önceki yıllardaki ifadeyi tekrarlıyordu. Raporun idari özetinde, “Yıl içinde Çin’de ağırlıklı olarak Müslüman Uygurlara ve Sincan’daki diğer etnik ve dini azınlık gruplarının üyelerine karşı soykırım ve insanlığa karşı suçlar işlendi” denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 29 Nisan’da Çin’e yapmayı planladığı ziyaret öncesinde Pekin’in batı Sincan eyaletindeki Uygurlara ve diğer Müslüman azınlıklara karşı soykırım ve insanlığa karşı suçlar işlemeye devam ettiğini söyledi. Blinken önsözünde, raporun “Çin Halk Cumhuriyeti’nde (PRC) devam eden ciddi insan hakları ihlallerini belgelediğini” söyledi. Blinken, önsözde şunları söyledi: “Örneğin, Sincan’da ÇHC, ağırlıklı olarak Müslüman Uygurlara ve diğer etnik ve dini azınlık gruplarının üyelerine karşı soykırım, insanlığa karşı suçlar, zorla çalıştırma ve diğer insan hakları ihlallerini gerçekleştirmeye devam ediyor.” Pazartesi günkü raporun Çin ile ilgili bölümü, daha geniş Çin nüfusuna karşı işlenen diğer ihlallerin yanı sıra, bir milyondan fazla insanın kamplarda ve hapishanelerde gözaltına alınmasını ve Uygur bölgesindeki yeniden eğitim kamplarının kullanımını ayrıntılarıyla anlatıyor.

ABD, çok sayıda bağımsız soruşturmaya, medya haberlerine, tanık ifadelerine, ÇKP’nin milyonlarca Uygur’u hapsettiğini, hapishanelerde ve kamplarda Uygur kadınlarına tecavüz ettiğini, genç Uygurları zorla sürgüne gönderdiğini gösteren Çin hükümetinin resmi belgelerine dayanarak Çin’in Uygurlara karşı soykırımını ilk kez 2021’de ilan etti. çalışma kampları, Uygur kadınlarını kısırlaştırmaya zorlayarak Uygur doğum oranının ve nüfusunun önemli oranda azalmasına neden oldu, Uygur dili ve kültürünü yasakladı, camileri yıktı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *