BBC’nın Yayınladığı Uygur kadınlara yönelik sistematik tecavüz başlıklı haberinden sonra Uygurlar sokaklara döküldü.

0

Ankara Çin büyükelçiliği önünde Kamp mağdurlarının yakınlar nöbet tutuyordu. BBC’nin toplama kampta “uygurlara yönelik sistematik tecavüz ve işkence var” başlıklı haberinden sonra aile bireylerinin durumundan endişe eden kamp mağduru yakınları. Kendileri yaşadığı ülkelerdeki Çin konsolosluğu önünde protesto yapmaya başladı. 

İstanbul Çin konsolosluğu önünde de Uygurlar nöbete başladı. Bunı yanı sıra Eyyüp Sultan cami , Sultan Ahmet   Cami önün de protestola gerçekleştirildi.

Kazakistan Almatı Çin konsolosluğu önünde de Doğu Türkistanlı Kazak Türkleri. Toplama kamptaki yakınları için nöbeti başladı.

Aralıktan beri İstanbul Çin baş konsolosluğu önünde başlanan aile nöbeti 13 Ocak 2021 tarihinde  İstanbul Valiliği ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün konuyu konsolosluğa ileteceklerini belirterek tüm Mağdurların dosyaları bir araya toplamasını istemesiyle eyleme ara verilmişti.  Bir hafta içinde toplanan binlerce dilekçe arabanın bagajında kaldı. Çin konsolosluğu yine kabul etmedi. 

Hem Sarıyer’de eylem yasağı olduğu hem de istanbul çin konsolosluğundan yanıt alamayan kamp mağduru yakınları aile nöbetine 3 Şubat Ankara çin büyükelçiliğe önüne taşıdı. Eylemin ikinci gününde çin büyükelçiliğini önü polis barikatlarıyla kapatıldı.Doğu Türkistanlılar barikatın gerisinde eyleme devam etti. 

Bu süreçte  İyi Parti Genel Başkan Yardımcıları Ümit Dikbayır ve Yavuz Ağıralioğlu ile Genel Sekreter Uğur Poyraz da elçiliğe yakın parkta nöbet tutmaya devam edenleri ziyaret etti. 

HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ömer Gergerlioğlu da, Uygurlar’ı ziyaret ederek Çin’in insan hakları ihlallerine son vermesi için Türkiye’nin de gereken adımları atması gerektiğini ifade etti.

Çin Büyükelçiliği önündeki nöbetlerine devam eden Doğu Türkistan Türklerine Mansur Yavaş BELTAŞ AŞ Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz aracılığıyla Uygurlara desteklerini iletti.

Cevlan Şirmemet. “Artık dilekçe vermeyeceğini. ailemiz serbest bırakılana kadar oradaki toplama kampları kapatılana kadar burada bu haklı mücadelemize devam edeceğiz. Nöbetimize, duruşumuza kararlı bir şekilde devam edeceğiz diye en son Çin’in büyükelçiliği önündeyiz” dedi. 

Kaynak 1 : https://twitter.com/kampmagdurlar/status/1357643891546222594?s=21

2. https://twitter.com/haberuygur/status/1359046699679907842?s=21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *