Çek Cumhuriyeti’nin ardından İspanya’nın da Çin’den aldığı Çinvirüsü (Kovid-19) “hızlı tanı kitlerinin” lisanssız çıktığı bildirildi.

0
Çinvirüsü (Kovid-19) hızlı tanı kitleri

Çinvirüsü (Kovid-19) hızlı tanı kitleri

Perşembe günü yayımlanan haberlere göre, İspanya’nın Çin’den aldığı yüz binlerce hızlı Çinvirüs(kovid-19) test kitlerinin doğru sonuç vermediğini belirtti.
Bu rapor İspanyol daily El Pais’in, 340.000 kiti baz alarak test eden , büyük bir İspanyol hastanesindeki kaynaklara dayanıyor.
Kaynakların El Pais’e verdiği demeçte, “Shenzhen merkezli Çin firması Bioeasy şirketi tarafından üretilen hızlı testlerin duyarlılığı %80’den yüksek olması gerekirken, sadece %30 civarda çıkmıştır.” dedi. İspanyol Bulaşıcı Hastalıklar ve Klinik Mikrobiyoloji Topluluğu, bu testlerin kullanılmasının mantıkılı olmadığını söyledi .
İspanya Sağlık Bakanlığı çarşamba günü geç saatlerde testlerin verimliliğin düşük olduğunu doğruladığını söyledi. Bakanlık testleri kullanımdan durdurdu ve üretici Çin firması Bioeasy’e bunları değiştirmesini söyledi.
İspanyol makamları, yıllarca süren bütçe kesintilerinin bir sonucu olan İspanyol evrensel sağlık sisteminin eksiklikleri ve Kovid-19 salgının etkisiyle baskı altında.
Eleştirilere yanıt olarak, yetkililer bu hafta yüz binlerce maske ve Kovid-19 hızlı testleri göndereceğine dair söz verdiler. 
Çek iROZHLAS gazetesinin , 23Mart, 2020 tarihinde yayınladığı haberde, Moravian-Silesian Bölgesinde Kovid-19 saptaması ile yapılan hızlı testlerde Çin’den alan testlerin pek yardımcı olmadığını, hata oranları yaklaşık yüzde 80 olduğunu belirtmişti. Ve bundan dolayı eski yönteme dönmek zorunda kaldı. Bu yöntemle de günde sadece 900 test yapabildikleri öğrenildi.

haber7 yayınladığı habere göre ; Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara koronavirüsü tedavisinde kullanılması adına Çin’den getirilen test kitleri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kara, test kitlerinin büyük bir oranda doğru sonucu vermediği ve Türkiye’nin ikinci ve üçüncü bir sevkiyat gerçekleştirmeyeceğini söyledi.

Kaynak: https://www.dailysabah.com/world/europe/340000-coronavirus-tests-spain-bought-from-china-dont-work-report-says

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *