Doğu Türkistan’da kadın olmak

0

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde  Sarıyer’de, ‘Doğu Türkistan’da Kadın Olmak’ konulu eylem ve basın açıklaması yapıldı.

İstanbul  Sarıyer’de bulunan Çin İstanbul Konsolosluğu yakınlarında aylardır sürdürülen kamp  mağduru yakınlarının millet nöbetine bugün Uluslararası Doğu Türkistan Teşkilatlar Birliği ve Doğu Türkistan Nuzugum Aile ve Dayanışma Derneği üyeleri dahil oldu.

Eylemcilere, farklı sivil toplum kuruluşları üyeleri de destek verdi.

Eyleme katılan Doğu Türkistanlı kadınların beyaz başörtülü olması dikkat çekti. Doğu Türkistan’da yas tutan kadınlar başına Beyaz başörtü takıyorlar. Doğu Türkistan’da Çin’in türlü işkencelerine maruz kalarak hayatını kaybeden kadınlara yas tuttuklarını ifade ediyor. 

Ellerinde Doğu Türkistan bayrakları ve dövizler ile toplama kamplarında tutsak edilen yakınlarının fotoğraflarını taşıyan gruptakiler, Çin aleyhine sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan Doğu Türkistan Nuzugum Kültür ve Aile Derneği Genel Başkanı Münevver Özuygur, Doğu Türkistanlı kadınların sistematik hak ihlalleri yaşadığını söyledi.Eyleme katılan avukat Gülden Sönmez de Doğu Türkistan’da yaşanan olayların münferit insan hakları ihlalleri olmadığını, bölgede bir soykırım yaşandığını belirtti.
Bir diğer grup Uygur kadınlar ise Çin tarafından alıkonulan çocukları için seslerini duyurabilmak umuduyla İstanbul’dan yürüyerek Ankara’ya ulaşmak için yola çıktı. Fakat mağdur anneler daha İstanbul’dan çıkmadan polis tarafından engellendi. 

Kaynak: https://twitter.com/haberuygur/status/1368919800559378438?s=21

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *