Hongkong’ta Faaliyet Gösteren 16 STK Temsilcisi Çin’in Uygur Türklerine Yaptığı Vahşi Zulmü Protesto Etti

0

Hongkong’ta Faaliyet Gösteren 16 STK Temsilcisi Çin’in Uygur Türklerine Yaptığı Vahşi Zulmü Protesto Etti

Tercümeyi hazırlayan: Ögdülmiş

Hongkong’da faaliyet gösteren 16 STK temsilcisi bir araya gelerek, Çin Halk Cumhuriyeti rejiminin, Xinjiang( T-Doğu Türkistan)’da Uygur Türklerine uyguladığı Irkı, kültürel soykırımı protesto etti. Bu protesto eylemi Çin’in Hongkong özel yönetim bölgesinde kurduğu iletişim ofisinde yer alan “Merkezi Haber Alma Büro”sunun önünde gerçekleşti.

Eyleme katılanları, Hongkong Yurtseverler Dayanışma ve Demokrasi Hareketi, Sosyal Demokratlar Birliği, İşçi Partisi, Hongkong Büyük Kurtuluş İttifakı başta olmak üzere din adamlarının kurduğu Hongkong Katolik Adaleti Barış Hareketi, Hongkongsever Hıristiyanlar İlim Cemiyeti, Hongkong Hıristiyanlar Cemiyeti, Hongkong Hıristiyanları Sosyal Platformu gibi STK’lar oluşturmaktadır.

Protesto göstericileri batı şehir polis karakolu önünde toplanarak, sloganlar eşliğinde Çin’in haber alma merkezine doğru ilerledi. Hongkong polisleri gösteri sırasında güvenlik ve trafik tedbirleri haricinde göstericilere bir müdahalede bulunmadı.

STK’lar birliği başkan yardımcısı Cai Yaochang ile Halk Partisi milletvekili aynı zamanda meclis yasama kurulu üyesi Guo Jialin yaptığı basın açıklamasında, geçen bir sene içerisinde Çin rejiminin Uygur Türklerine yaptığı zulümlerinin daha çok duyulmaya başladığını, milyonlarca Uygur Türkünün “yeniden eğitim” adı altında cezalandırma kamplarına kapatıldığını, her 10 Uygur Türkü içinden en az 1 kişinin cezalandırma kamplarında olduğunu, rejimin yüksek teknolojik takip sistemleriyle, Uygur Türklerinin günlük yaşamlarını gözetlediğini ve çeşitli yöntemlerle biyolojik verilerin toplandığını, rejim güçleri tarafından Uygur Türklerinin evlerine Çinlileri yerleştirdiğini ifade etti. Uygurların hiçbir özgürlük alanının kalmadığını söyleyen STK temsilcileri, Çin’in iç bölgelerinde yaşam mücadelesi veren Uygurların da mecburi bir şekilde memleketlerine gönderildiğini, Uygur Türklerinin yurtdışına çıkmasının yasaklandığını, yurt dışında yaşayanların memleketlerindeki akrabalarını rehin alarak onların geri dönmeye zorlandığını ve dönenlerin ise kayıp olduğunu, başörtüsü takmak, sakal bırakmak ve namaz kılmanın da birer suç belirtisi olarak algılandığının altını çizdi. Uygur Türkçesinin de yasaklar kapsamında olduğunu hatırlattı.

Göstericiler Çin  rejiminden Uygur Türklerine yaptığı bu baskı ve zulmü hemen durdurmasını, cezalandırma kamplarının kapatılmasını, Xinjiang(Doğu Türkistan)’a tarafsız bir araştırma komisyonu gönderilmesini, sorumluların cezalandırılmasını ve uluslararası camianın Uygur Türklerine sahip çıkmalarını ve bazı ülkelerin Uygur Türklerini Çin’e iade etmelerinin durdurulmasını talep etti.

Başka bir haberde ifade edildiğine göre BM İnsan Hakları Komisyonu Perşembe günü Xinjiang(Doğu Türkistan) ‘da kurulan “ Yeniden Eğitim” adı altındaki cezalandırma kampları hakkında acil uyarı mesajı yayınlamış olup, Çin rejiminin terörü bahane ederek alıkoyduğu bütün Uygur Türklerini derhal serbest bırakma çağırısı yapmış. Uluslararası ırkı ayrımcılıkla mücadele komisyonu elde ettiği bilgilere dayanarak Doğu Türkistan’da bir milyon civarında Uygur Türkünün zorla kamplarda tutulduğunu eleştirmiş.

Hongkong’lu siyasetçi eski yasama kurulu üyesi Liang Gongxiong, Amerikan Sesine konuşarak şöyle dedi: uluslararası camianın Doğu Xinjiang(Doğu Türkistan)’da olup biten olayları araştırmasına izin verilmesi bu sorunun çözülmesini kolaylaştırır. Xinjiang(Doğu Türkistan)’da Uygur Türklerine karşı yürütülen bu vahşeti BM’nin kuracağı araştırma komisyonunun bölgeye gitmesiyle öğrenebiliriz.  Çin hükümeti başkalarının bu hususta doğru söylemediğini iddia ediyorsa böyle bir komisyonun bölgeye gidip inceleme yapmasının engellenmemesi lazım. Liang Gongxiong sözlerine şöyle devam etti, Xinjiang(Doğu Türkistan)’a gitmek yasak, o zaman gerçekler nasıl anlaşılır, eğer Çin Komünist Partisinin söyledikleri doğruysa Hongkong’lu muhabirlerin bölgeye özgürce gidip araştırma yapmalarına izin verilmesi lazım.

Göstericiler Çinlilerin haber alma merkezlerinin tabelasının üzerine pankartları ve diğer belgeleri koydu. Polis tarafından ciddi bir engelleme girişimi olmadı.  İlgili haberde yine Çin rejiminin Xinjiang(Doğu Türkistan)’da “Eğitim Kampları” kurduklarını inkâr ettiğini, Çin’in Xinjiang(Doğu Türkistan)’da radikal İslamcılar ile ayrılıkçıların ciddi tehdidiyle karşı karşıya kaldığını, onların etnik Han Çinlileri ile Uygur Türklerinin arasını bozmak için saldırılar düzenlediğini iddiasına yer vermiştir.

 

The original source of the news :

https://www.voachinese.com/a/news-hongkong-protest-china-xinjiang-20180902/4554564.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *