Tutuklama Tesisi şahidi Çin “Uygur halkı’nı imha etmek için çalışıyor” diyor.

0

Tutuklama Tesisi şahidi Çin “Uygur halkı’nı imha etmek için çalışıyor” diyor.

Uygur Ajansi için Terjuman:Meryem Sultan

Bir milyon kadar etnik Uygurun zorla gözaltına alınması ve beyin yıkama muamelesine tabi tutulması raporları Çin’in Sincan özerk bölgesinden gelmeye devam ederken, ABC bir kampın içinde bulunan bir tanıktan az rastlanan bir duyum aldı.
İkinci adını saklı tuttuğumuz Tarim, 2016 yılında gözaltına alınan kız kardeşini görmek için Müslüman azınlığa ayrılmış “eğitim” merkezlerinden birine rüşvet vererek girmiş.
Kızkardeşi, Tarim’in “toplama kampı” olarak nitelendirdiği, Sincan’ın batısındaki (aynı zamanda Türkistan olarak da bilinir), Aksu Şehrinin dışındaki tesiste tutuklu durumda.
“Aylardan Nisan’dı ve bazı bölümlerde kar vardı, ve beton üzerinde 500 kişi gördüm,” diyerek yerel dili ile Sydney’deki bir çevirmen aracılığıyla söyledi.
Ve aynı zamanda 700 kadar insan vardı …Bunlar yiyecek almak için sıradaydılar ve aynı zamanda vatansever şarkılar söylüyorlardı: Komünist Partiyi seviyorum, Xi Jinping’i seviyorum.
Bu ziyaretinden sonra tutuklanmaktan endişe ettiği için Türkiye’ye kaçan Tarim, kız kardeşinin ağladığını, kilo kaybetmiş olduğunu ve özgürce konuşmaktan çok korktuğunu söyledi.
“O’na nasıl olduğunu sordum ve” iyiyim “dedi, ama yüzünden korktuğunu hissedebiliyordum ve aslında titriyordu ve etrafa bakıyordu” dedi.
“Derslere katıldıklarını söyledi, ama durumundan, korku içinde olduğu açıktı.”
Tarim, yalnızca Aksu Şehri’nin tesislerinde bile binlerce Uygur bulunduğunu, erkek ve kadın bölümlerine ayrı ayrı konulduklarını tahmin ediyor.
Çin, toplama kamplarında insanları tuttuğunu inkar ediyor ve Han Çinlileri ve Müslüman Uygurlar arasındaki gerilimlerin bir asırdan fazla süredir yüksek olduğunu, kendince Doğu Türkistan’daki terörizmle mücadele için güvenlik önlemleri aldığını iddia ediyor.
Ancak Tarim, Çin’in açıklamalarını reddediyor.
“Toplama kampları sadece Uygur kültürü ve dilini ortadan kaldırmak için tasarlanmanın ötesinde
“Gerçekte, tüm Uygur ulusunu insanlar olarak yok etmek – ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır” dedi.
“İnsanlar yaklaşık 1 milyon kişinin toplama kampında olduğundan bahsediyorlar, ama benim tahminimce, kamplara götürülen yaklaşık 5 milyon insan var.”
Rakamların doğrulanması imkansız durumda.

Gelecek Nesil

Görgü tanıklarının raporları, Çin Hükümeti’nin Uygur çocuklarıyla ilgilenme biçimleri hakkında kaygılar taşıyor.
Son aylarda Doğu Türkistan’da düzinelerce yetimhane kurulmuş ve Pekin’in çocuk müslümanları aileleri ve kültürlerinden sistematik olarak uzaklaştırma çabası içinde olduğu söylenir olmuştur.
Financial Times Pekin muhabiri Emily Feng’e göre, aileleri kendileri için bakmaya istekli olsa bile çocuklar götürülüyor.
Feng “Ebeveynleri gözaltında tutulan çocuklarla ilgilenmek isteyen akrabaları çok sayıda insanla görüştüm, ancak çocuklar zorla alınıp devlet yetimhanelerine gönderildiler.” dedi.
Feng, “bunun Çin Hükümeti’nin Uygur kimliğini ortadan kaldırmak için daha geniş bir kampanyanın parçası olduğunu” söyledi.
“Teoriniz Çin Hükümeti Uygur kimliğini ve Uygur kültürünü yoketmeye çalışıyor ise, o zaman Uygur çocuklarının ebeveynleri ile birlikte gözaltına alınması yerine yeni nesil Uygur çocukları oluşturmak mükemmel bir fikirdir” diye konuştu.
“Konuştuğum Uygur sürgünleri arasındaki korku, çocuklarının kökenlerini tanımadan büyüyecekleri şeklindeki çok gerçek bir korku.”
Yüzbinlerce, eğer milyonlarca değilse zaten etkilenmiş olan çocuklardan söz ediyoruz; sayıların daha ne kadar ileri gidebileceğini söylemiyoruz.”
Doğu Türkistan’dan gelen ve şu anda Avustralya’da yaşayan Şirmuhammad Hasan, iki yaşındaki oğlu İhsan’ın yetimhaneye gönderildiğinden korkuyor.
Karısı bu yılın başlarında yeniden eğitim kampına gönderildiği için çocuk hakkında hiçbir haber almadı.
Hasan, “Oğluma neler olduğu hakkında hiçbir fikrim yok” dedi.
“O’nun hakkında gerçekten endişeleniyorum ve O’na neler oluyor bilmiyorum. Annem dışında kimseyi arayamıyorum ve Annem Doğu Türkistan’ın kuzey kısmına gidemez, çünkü güvenli değil.”
Bay Hasan, oğlunu aramak için Doğu Türkistan’a dönmek istediğini söyledi, ancak gerçekleştirdiği takdirde Çin’i terk edemeyeceğini düşünüyordu.
“Geri dönmek çok tehlikeli” dedi.
“Havaalanında tutuklanırım ve sonsuza dek kaybolurum.”

İletişim Kopması

Avustralya’da yaşayan birçok Uygur, Çin’deki aile üyeleriyle iletişim kurmanın bile akrabalarını riske attığını söylüyor.
Avustralya Uygur Birliği’nin başkanı Mamtimin Ala, “Bu aşamada bir iletişim karartması var,” dedi.
“Çin Hükümeti, aile üyelerimizle her türlü iletişim hattını kesti.
“Aile üyelerimizin refahı konusunda endişe duyuyoruz.
“Bu Çin Hükümeti tarafından üzerimize yapılan büyük psikolojik baskıdır, orada neler olduğu hakkında hiçbir fikrimiz yok.”
Hasan, Çin’deki birçok Uygur insanının, Çin makamlarından korktukları için ülke dışındaki akrabalarla temas kurmaktan çekindiklerini söyledi.
“Eski eşimle Wechat’ta sohbet edebiliyordum eskiden, ama Avustralya’da yaşadığımdan beri edemiyorum. Doğu Türkistan’daki polisler sokakta insanların telefonlarını kontrol etmeye başladı” dedi.
“Hoşlanmadıkları bir şey görürlerse veya denizaşırı biriyle iletişim kuruyorsanız, sizi cezaevine götürürler.”
Hasan, yeniden eğitim kamplarından birine gönderilmeden önce karısı ile bu yıl başlarında iletişimini kaybetti.
“Birdenbire beni tamamen silmişti.” Burada sorun yaşıyorum “dedi ve beni sildi.”
Bazı Uygurlar, Çin Hükümeti’nin, şu anda Avustralya’da yaşasalar bile, onlara baskı uyguladığını düşünüyor.
Doğu Türkistan Avustralya Derneği başkanı Nurmuhammed Türkistani, Uygurların Çin konsolosluğundan olduğunu iddia eden kişilerce doğrudan arandığını iddia ediyor.
“Bu durumu yaşayan topluluk üyelerinden birkaç kez telefon aldım” dedi.
Üyelerin sözde Çin konsolosluk memurları olduklarını söyleyenler ile yirmiden fazla olayda aranıldığını, Çin konsolosluğu ile “bir konuyla ilgili olarak” ilişki kurmaya çağrıldıklarını, aksi takdirde sonuçlarına katlanacaklarının bildirildiğini söyledi.
Çin büyükelçiliği, ABC’nin yorum talebine cevap vermedi.
Geçmişte, elçilikten geldiği iddia edilen bazı aramaların dolandırıcılardan geldiği söylendi.
Ancak Bay Turkistani, çağrıların Avustralya’daki Uygur halkını sindirmek için daha geniş bir stratejinin parçası olduğuna ve konuşmalarını durdurmalarına yönelik olduğuna inandığını söyledi.
“Çin büyükelçiliğinin toplum üyelerini tehdit ettiğini, psikolojik korkular yaratmayı ve bölgemizdeki aile üyelerini de taciz etmeyi amaçladığını düşünüyoruz” dedi.
Avustralya Hükümeti, Uygur halkına Çin’de nasıl muamele edildiğine dair endişelerini dile getirdi.
Ancak Dr Ala, Hükümeti ABD’nin liderliğini takip etmeye ve insan hakları ihlalleriyle bağlantılı üst düzey Çinli yetkililere yönelik yaptırımlar uygulamaya çağırıyor.
“Temel bir soru, insanlığa karşı suç işleyen bir ülke ile iş yapmamız gerekip gerekmediğidir” dedi.
“Bu aynı zamanda Avustralya Hükümeti için oldukça önemli bir ahlaki sınav.
“Avustralya Hükümeti bu konu üzerinde sessiz kalıyorsa, Çin Hükümeti Avustralya’ya, sadece Uygurlara değil, gelecekte de Avustralyalılara yönelik olmak üzere, başka birçok konuda sessiz kalmaları için daha fazla baskı yapacak.”
Tarım de benzer bir mesaj gönderdi. “Avustralya Hükümeti’nin yanı sıra, özgür dünyadan, Çin Hükümeti tarafından Uygur ulusunun imha edilmesini engellemelerini istiyorum.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *