Uygur Ajansı’ndan Türkiye Cumhuriyeti’nin Uygur muhacirlerine yönelik politikaları hakkında beyanat

0

Türkiye Cumhuriyeti’nin Uygur muhacirlerine yönelik politikaları hakkında beyanat

Uygurlar Türk’tür ve Türkiye, Uygurların ikinci vatanıdır. Türk halkının bir parçası olarak Uygur Türkleri, uluslararası hukuklar çerçevesinde sahip olabileceği haklarından yeterince faydalanabilmeleri için Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman haktan yana kararlı bir duruş sergilemesini temenni ediyorlar. Aynı zamanda Uygur Türkleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kendileri için bugüne kadar gösterdiği çeşitli destekleri ve diplomatik çabaları için de müteşekkirlerdir.

Bugün Uygur Türkleri ağır zulüm ve tehlike altındadır. Buna karşı Birleşmiş Milletler, batıdaki bazı demokratik ülkeler, Tüm dünyadaki çeşitli insan hakları örgütleri, Çin veya Uygur Türkleri üzerine çalışan araştırmacılar ve insan hakları savunucuları Çin hükumetine yönelik diplomatik baskı uygulamayı devam etmektedir.

Çin, apaçık bir biçimde Uygur Türk varlığını ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Kullandığı yöntemler çok çeşitli ve gizlidir. Propaganda ve diplomatik yollardan, ekonomi vaatlerden yararlanarak güçsüz, demokratik olmayan ülkeleri satın aldı ve Uygur Türklerine yönelik baskı siyasetlerini uluslararası kamuoyuna meşru göstermeye çalışmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti tarihten bu yana insanlık, adalet ve hakkaniyetin sesi olagelmektedir. Biz, Türkiye Cumhuriyeti’nin Uygur Türklerini Çin’e iade etmeme yönündeki siyasi kararlılığından dolayı teşekkür ediyoruz. Herhangi bir Uygur Türk’ünü ne sebeple olursa olsun Çin’e veya Çin etkisi altındaki diğer ülkelere deport edilmesini de asla kabul edemeyiz.

Uygurlar- Türk’tür. Türkiye Uygurların vatanıdır. Türkiye’nin Uygur Türklerine açık bir biçimde tam destek ile sahip çıkmasını umut ediyoruz.

Uygur Ajansı Sorumlu Müdürü

Tahir Emin Uighurian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *