Yorum Başlığı: Avrupa, Uygur soykırımını durdurmak için gücünü kullanmalı

0
Xi jin ping

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 5 yıldan bu yana ilk kez Avrupa’yı resmen ziyaret ediyor. Fransa, Macaristan ve Sırbistan gibi ülkeleri ziyaret edecek ve Çin’in Avrupa’daki şirketlerine pazar açmaya çalışacak. Avrupa ise Çin’i Rusya’ya Ukrayna’ya karşı yardım göndermemesi için ikna etmeye çalışacak. Bunlar tartışmalarda söyleniyor.

Çin ya da Avrupa tartışmalarında olsun, bu zirvenin gündeminde Uygur soykırımını durdurmak konusu açıkça eksik.

Bu noktada şunu söyleyebiliriz: Avrupa liderlerinin gözlerimizin önünde gerçekleşen insanlık tarihinin en büyük soykırımına karşı biraz olsun direnmemeleri veya kararlı olmamaları, sadece biraz bakmaları bile güçlü bir harekette bulunmamaları, göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Bunun nedenleri elbette çok: Ukrayna ve Gazze savaşlarından dolayı dikkatin dağılması, kendi ülkelerinin siyasi çıkarları, kendi şirketlerinin ekonomik talepleri… Bunların karşısında elbette sessiz veya güçsüz Uygurların sesi unutulur.

Ancak üzücü olan, Paris’teki Çin karşıtı göstericiler olmasa, Paris’teki Uygurların eylemleri olmasa, bazı medya organlarının tam zamanında Uygur soykırımını gündeme getirmemiş olsaydı, milyonlarca Uygur’un hayatının unutulduğunu unutmuş olacaktık.

Avrupa’nın Çin’e tamamen boyun eğmeden veya dışlanmadan önce uyanmasını umuyoruz.

Bilmeliyiz ki, az da olsa Uygurların her hareketi mutlaka meyvesini verecektir. Uygurların gösterisi gerçekten güçlü bir harekettir. Bu, Çin’e: “Seni görmezden gelmeyeceğiz, seni suçlu, katil olarak tanıyoruz, sana insani saygı yok, sana karşı çıkılacak, Uygurlar’a karşı tüm suçlarını durdur” demektir. Dünyaya, Uygurların hala tükenmediklerini, vazgeçmediklerini, durmayacaklarını gösterir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *