2015 yılında Endonezya’da tutuklanan 4 Uygur Türk’ü genç, kendilerini kabul edecek ikinci bir ülke olmaması nedeniyle 6 bin dolar ödenerek Çin’e iade edildi.

Terörle mücadele uzmanları da onların Çin’e iade edildiğini doğruladı.

IPAC araştırmacısı Deka Anwar Benarnews’a dört Uygur Türkünün Eylül’de Çin’e iade edildiğini ve cezalarının Çin hükümeti tarafından ödendiğini söyledi.

Bu dört kişi – Ahmet Mahmud, Altıncı Bayram, Ahmet Bozoğlan ve Abdul Basit Tüzer – sahte pasaportla ülkeye giriş yapmak ve IŞİD’e bağlı Doğu Endonezya Mücahidleri (MİT) militan grubuna katılmaya teşebbüs etme suçundan tutuklandıktan sonra Cakarta mahkemesi tarafından altı yıl hapis cezası ve  100 milyon rupi (6.812 dolar) para cezasına çarptırıldı. 

Daha önce bu Uygur Türk’ü gençleri ile ilgili bir tanık, Ulusal İnsan Hakları kurumlarının baskısına maruz kalmamak için Endonezya hükumetinin mahkumlara  ‘IŞİD bağlı oldukları’ yönünde iftira atıldığını ifade etmişti.

Radikalizm ve Deradikalizasyon Çalışmaları Merkezi’nin (PAKAR) kıdemli araştırmacısı  Muhammad Taufiqurrohman, göçmen bürosu memurlarının Java açıklarında bir ada-hapishane kompleksi Nusa Kambangan’dan  bir gözaltı merkezine götürdükten sonra 17 Eylül  Çin’e geri gönderildiğini söyledi.  

BenarNews’e konuşan Taufiqurrohman , göçmenlik memurlarının Nusa Kambangan’a onları almak için bir mektupla geldiğini ve bir göçmen gözaltı merkezine nakledileceklerini söylediğini.  Ayrıca Çinli yetkililerin 4 Uygur Türkünün cezalarını ödediğini de doğruladı.

https://www.benarnews.org/english/news/indonesian/id-uyghur-10232020154957.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *