通过电子显微镜看到的汉坦病毒细胞膜内粒子

通过电子显微镜看到的汉坦病毒细胞膜内粒子

Hazırlayan ; Arzu Uygur

Kaynak ; XİNHUA Ajansı

Çin Korona virüsüyle mücadele ederken, ardından hanta virüsüyle( Hemorajik ateş ) bir kişinin hayatını kaybetmesi yeni salgın endişesine neden oldu . Çin’in Xinhua ajansının haberine göre 23 Mart tekrar işe başlamak için Yunnan’dan Shandong’a doğru yola çıkan işçileri taşıyan otobüsten bir kişi hayatını kaybetti. Covid-19 Test sonucu negatif çıktı . Yapılan test sonucu hayatının kaybedem kişin Hanta virüsü taşıdığı ortaya çıktı. Otobüsteki diğer işçiler izole edildi test sonuçları henüz çıkmadı .


Hanta virüsü nedir ?

RNA virüsü olan hantavirüs adını ilk izole edildiği yer olan Güney Kore’deki Hantaan nehrinden alıyor. Kırım-Kongo kanamalı ateşi virüsünde olduğu gibi hantavirüs de kanamalı ateş ile seyrediyor.

Farelere veya fare idrarı, tükürüğü veya dışkısına temasla insanlara bulaşıyor, “Hantavirüs Akciğer Sendromu” (HPS) adı verilen hastalığa yol açıyor.
Fareler ve bazı kemirgenlerin taşıyıcı oldukları bilinen hantavirüs kemirgenlerin dışkısı, idrarı yoluyla enfekte ortamı yaratarak hastalara bulaşıyor. İnsana bulaş yolu kemirgenlerin dışkı ya da idrar çıkartılarının solunması yoluyla gerçekleşiyor. Hantavirüs temasla insandan insana geçmez.

Hantavirüsü Belirtiler Neler?


Yorgunluk, ateş, kas kütlelerinde ağrı ve kanama gibi belirtiler veren hanta virüsü de hpiertansiyon, akciğer ödemi, böbrek yetmezliği gibi sonuçlar doğurarak ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.
Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, karın ağrısı, ishal ve bulantı gibi belirtiler de yine bu virüsün belirtileri arasında yer alıyor.

kaynak; http://www.sn.xinhuanet.com/2020-03/24/c_1125761707.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *