IŞID’IN SİLAHLARININ MENŞELERİ HANGİ ÜLKELERE AİTTİR

0

İngilizceden Çeviren: Cihangir- Haber Uygur 19 Kasım 2018-

IŞID 2014 yılında Irak ve Suriye’yi yerle bir ettikten sonra Irak ordusundan inanılmaz büyük miktarda silah ele geçirdi ve bu silahların bazıları Amerikan silahları idi. Hemen ardından  onlar M4, M16 servis tüfekleriyle propaganda videoları yapmak ve humvee tipi yüksek hareket kabiliyeti olan araçlarla intihar saldırısı gerçekleştirmekle dikkat çekmeye başladı.

2015 yılında Irak başbakanı , IŞID Musul’u işgal ettiğinde Irak ordusunun 2300  tane humvee tipi  askeri araçı kaybettiğini dile getirdi. Bu kayıp IŞID’ı güçlendirmeye yaramış olsa da , aslında bakıldığında , terör örgütünün kullandığı silah ve mühimmatların 90% Varşova Paktı kalibreleri ,yani Çin, Rusya ve Doğu Avrupa ülkeleri menşeilidir. Bu istatistikler Conflict of Armament Research tarafından yapılmış olup, onlar 2014 – 2017 arası Irak ve Suriye’deki IŞIDI’ın elinden ganimet alınan 40,000 adet silahın incelenmesi sonucunda bu  kanaate varmıştır.

Başlangıçta, özellikle yüksek performans ve ileri teknolojik tank savar sistemi gibi silahların illegal bir şekilde Suriye muhalefet güçlerine transfer edilmesi  IŞID’ın silah ve mühimmatlarının kaynağının neresi olduğunun bir başka kanıtıdır. Irak ve Suriye’de kullanılan silahların 43,5% Çin yapımı  silahlardır. Suriye’de ise Rusya yapımı silahlar Çin silahlarından fazladır ve bu da Rusya’nın hükümet yanlısı  gruplara  silah temin etmesiyle alakalı olabilir. IŞID’ın elinde Amerikan yapımı silahı bulunmuşsa da , 2014’ten 2017’ye kadar tespit edilen silahların sadece 1.8% Amerikan menşeili çıkmıştır .

Kaynak: Forbes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *