İSVEÇ HER HANGİ BİR UYGUR TÜRKÜNÜ ÇİN’E İADE ETMEYECEK

0

İSVEÇ HER HANGİ BİR UYGUR TÜRKÜNÜ ÇİN’E İADE ETMEYECEK

OM JOJJE OLSSON

Çev: ÖGDÜLMİŞ

 

5 Eylül tarihinde ben Uygur Türkleri meselesi hakkında, İsveç Hükümetinin Bir Uygur Türkü ailesini Çin’e iade edeceği hakkında haber yazmıştım, bir hafta sonra ise bu haberi detaylandırmıştım.

Yazımda göç idaresi ve savcılık tarafından sığınma talebi reddedilerek Çin’e iadesi için Çin Büyük Elçiliği ile görüşmelerin gerçekleştiğini ve bununla ilgili 4 kişilik bir Uygur Türkü ailesinden bahsetmiştim, ancak bu karar Xinjiang (Çev: Doğu Türkistan) ile ilgili durumdan pek haberdar olmayan kişiler tarafından alınmıştı.

Sonuç olarak şuan İsveç göç idaresi Uygur Türkleri dâhil azınlık statüsündeki her hangi bir sığınmacıyı Çin’e iade etmeyeceği ile ilgili geçici bir karar almıştır. Bu karar sığınma talebi reddedilen insanları da kapsayacak olup, böylece onlar mecburi bir şekilde Çin’e iade edilmeyecek ve oradaki olası zulümden de kurtulmuş olacak.

Ben daha önce göç idaresi üst düzey danışmanı Per Hedqvist ile telefonda görüştüm, bu kararın alınmasında onun da katkısı vardır.

Sayın Hedqvist dünya ülkelerinin mevcut siyasi durumlarına göre o ülkelerin LIPOS verilerinin güncellenmesiyle ilgili çalışmalar yürütüyor, göç idaresi sığınma taleplerini değerlendirirken bu verilerden yola çıkarak karar veriyor.

Hedqvist’in ifade ettiğine göre göç idaresiyle ilgilenen savcı Fredrik Beijer, bölge durumunu daha iyi anlayabilmek için birkaç hafta önce bir kriz ekibi oluşturmuş, bu ekibin kurulmasıyla Doğu Türkistan ile ilgili durum daha iyi anlaşılır bir vaziyete kavuşmuştur.

Kriz ekibi toplandıktan sonra(Hedqvist de bu ekibin içinde), Beijer LIFOS’da bir adli açıklama yayımlamış olup, bunlarla ilgili bende sadece İsveççe olan metin bulunduğu için sadece Beijer’in açıkladığı metnin en önemli son kısımlarını aşağıda vereceğim:

 

“yukarıda bahsi geçen durumlar esasa alındığında, yargı işleri müdürü Fredrik Beijer, Doğu Türkistanlı Uygur ve diğer Çin hükümetince azınlık olarak ifade edilen farklı etnik gruptaki sığınmacıları Çin’e iade edilmesi doğu olmaz, bu daha önce yargı tarafından iadesi hükmedilenleri de kapsayacaktır diye değerlendirmede bulundu”

Hedqvist’in ifade ettiğine göre, bu yasa sadece Uygur Türkleri için değil Çin sınırları içindeki bütün azınlık statüsündeki ulusları kapsayacaktır.

Buna göre bu kararın alınması bu ayın başında Çin’e iadesi istenen ailenin Çin’e iade edilmeyeceği ve bundan sonraki sığınma başvurularının daha hızlı ve olumlu sonuçlanacağı ihtimallerini akıllara getiriyor.

Bu gelişme için Hedqvist “hızlı karar verildi” dedi. Bu kararın alınmasının mezkur ailenin durumunun sosyal medyada dikkat çekmesi ya da birkaç medya kuruluşu tarafından haber yapılması veya STK’ların gösterdiği çabalarla ilgili olup olmadığını kestirmek zor, ancak bu aile olası kötü bir faciadan kurtulmuş oldu, aynı zamanda İsveç hükümeti de olası bir skandala imza atma hatasını yapmamış oldu, bu adeta Çin Komünist Partisinin vurguladığı gibi “eşit faydalanma” sloganı gibi oldu.

 

Haber Kaynağı:

http://inbeijing.se/bulletin/2018/09/22/sweden-to-stop-deportations-of-all-uyghurs-to-china/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *