MB’ NİN CENEVRE’DEKİ İNSAN HAKLARI KOMİSYONUNDA ÇİN’İN İNSAN HAKLARI İHLALLERİ İLE İLGİLİ TOPLANTI YAPILDI

0

MB’ NİN CENEVRE’DEKİ İNSAN HAKLARI KOMİSYONUNDA ÇİN’İN İNSAN HAKLARI İHLALLERİ İLE İLGİLİ TOPLANTI YAPILDI

 

-Ögdülmiş 06 Kasım 2018

Çin’in İnsan Hakları İhlalleri Toplantısı -06 Kasım 2018 Cenevre

05-06 Kasım 2018’de MB’nin Cenevre’deki İnsan Hakları Komisyonunda Çin’in İnsan Hakları ihlalleri ile ilgili toplantı yapıldı, tüm ülkelerin katıldığı bu toplantıda, Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İzlanda, İrlanda, Japonya, Hollanda, Norveç, Kanada, İsveç, İsviçre, İngiltere ve ABD Çin’in Doğu Türkistan’daki sözde “Yeniden Eğitim” kamplarındaki insan hakları ihlallerini ortaya koydu. Türkiye Cumhuriyeti temsilcisi direk Doğu Türkistan konusuna değinmedi, Kazakistan verilen süre içerisinde sözünü tamamlayamadı. Nüfusunun sayısal çoğunluğu Müslümanlardan oluşan ülkelerin temsilcileri ise Çin’i savunan açıklamalar yaptılar. Hindistan ne Tibet meselesine ne de Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine değinmedi. Suriyeli temsilciler ise Çin’in daha sert tedbir almaları gerektiğini ortaya koydu. Filistin bir ülke sıfatıyla bu toplantıya katıldı ancak Doğu Türkistan’daki soykırıma değinmedi. Tacikistan ve Özbekistan temsilcileri ise Çin’in yaptıklarını doğru bulduklarını ortaya koydu.

Doğu Türkistan’daki İnsan Hakları İhlallerini Açıkça Ortaya Koyan Ülkelerin-Bayrakları  06 Kasım 2018 Cenevre

 

 

Cenevre’de bu toplantı yapılırken MB’nin Cenevre yerleşkesi önünde dünyanın dört bir yanından gelen Doğu Türkistanlılar,  Çin’in soykırımını protesto yürüyüşü yaptı ve Miting düzenlendi. Miting’e Tibetliler başta olmak üzere Çin hükümeti tarafından baskı ve zulme uğrayan toplulukların temsilcileri de katıldı.

protestodan kareler 06 Kasım 2018-Cenevre

 

5 Kasım’dan itibaren Cenevre’de faaliyet gösteren Kazakistan Atayurt Teşkilatının lideri Hıdır Ali ve beraberinde gelen cezalandırma kampının canlı şahidi olan Doğu Türkistan asıllı Kazakistan vatandaşı Amancan Seyitoğlu da yapılan Miting’te Toplama kamplarında başından geçenleri anlattı. çok sayıda insanın katıldığı bu Miting’te Dünya Uygur Kurultayı başta olmak üzere Doğu Türkistan STK’ları  Çin’in işlediği insanlık suçlarıyla ilgili basın açıklaması yaptı ve Cezalandırma Kamplarının hemen kapatılmasını talep etti.

Kazakistan Atayurt Teşkilatı Mensupları 05 Kasım 2018-Cenevre

MB Cenevre İnsan Hakları Komisyonu Toplantısı 05 Kasım 2018-Cenevre

Çin’in Doğu Türkistan’da Kurduğu Cezalandırma Kampının Bizzat Şahidi Amancan Seyitoğlu Kampta Başına Gelenleri Anlatıyor 06 Kasım 2018-Cenevre

 

Cenevre’nin dışında yine Paris ve  İstanbul’da binlerce Doğu Türkistanlı meydanlardaydı. Çin’in yaptığı acımasız soykırımı protesto ettiler.

İstanbul’daki Protestodan Kare 06 Kasım 2018-İstanbul

Paris’teki Protestodan Kare 06 Kasım 2018-Paris

 

Haber Uygur 06 Kasım 2018-

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *