New York Times: Çin, Ocak’tan İtibaren 5 Hafta İçinde Yurt Dışından 2 Milyar Maske Topladı.

0
Çin, Ocak’tan İtibaren 5 Hafta İçinde Yurt Dışından 2 Milyar Maske Topladı

New York Times 2 Nisandaki raporu dikkat çekiyor, Çin’in bu yıl Ocak ayında salgının patlak vermesinden sonra, dünyanın her köşesindeki koruyucu ekipmanların çoğunu topladığını bildirdi. Çin gümrük verilerine göre Çin, Ocak ayından itibaren beş hafta içinde dünya maske üretimin iki buçuk ay üretimine denk 2 milyar maske ithal etti; Ayrıca Çin tıbbi gözlüklerden biyolojik tehlikelere karşı koruyucu giysiye kadar 400 milyon set ekipman ithal etti. Çin sadece bununla yetinmeyip kalitesiz maske ürünleriyle dünyayı kandırıyor.

Wuhan Virüsü Dünyayı yakmaya devam ediyor, salgın etkisi ağır olan çok sayıdaki ülkelerde tıbbi kaynaklar eksikliği yaşanıyor, parası olanda satın alamıyor. Bu tıbbi kaynaklar nereye gitti?

 New York Times 2 Nisan (dünyaca büyük miktarda maske satın alımının) dünya çapında tıbbi malzeme arzdaki mevcut karışıklıklar üzerinde bir analiz makalesi yayınladı.

Makalede, özellikle Ocak ayında Wuhanvirüs salgını sonrası, Çin’in küresel boyutta koruyucu ekipmanların çoğunu süpürdüğünden bahsediyor. 

Bu nedenle Çin, koruyucu ekipman sıkıntısını çözmenin esas parçası oldu. Maske imalatına lider olan Çin, günde 10 milyon maske üretiyordu, şimdi ise üretimini yaklaşık 12 kat artırdı. Bu, yük treni rotalarının yeniden tasarımını ve çok sayıda işçiyi ülke çapına ulaştırmak için kapalı otobüslerin kullanılmasını içeren devasa bir seferberlikti.

Makalede, bazı Çinli şirketlerin dünyaya maske satmaya hazır oldukları belirtildi. Zhengzhou’da faaliyet gösteren Henan Duorong makine ekipman şirketi vinç ve elektrikli vinç üretiyordu, ancak şimdi fabrika N95 maske üretimine dönüştürüldü, Duorong alıcılara 15 gün içinde 2 milyon maske siparişini karşılayabileceğini söyledi.

Bununla birlikte, bazı Çin fabrikaları kalitesiz ürünler üretiyor, bazı satıcılar bile alıcıları aldatmaya çalışıyor. Geçen perşembe günü, Çin Shaoxing’deki bir mahkemede birinin 10 yıldan fazla hapis cezasına aldığı çünkü bu kişi birçok kez maskeye benzeyen bir grup mal sattığı, ancak konteynerin boş olduğunu belirtti.

New York Times, Şangay’daki tüccarlarla o efsanevi maska stokları üzerinde yapılan pazarlıktan sonra tek güvenilir tedarikçinin fabrikanın yönetimi olduğu sonucuna vardığını belirti. 

Şanghay’da maske aracılığı yapan özel bir bankada sanat danışmanı olan Blake Noah, New York Times’e, “Biri bana stokta 3 milyon 3M maskeleri olduğunu söyleyenlerle iletişim kurmama yardım etmeye çalıştı”. Ama ben Bu tür dört ya da beş hayalet stokları inceledikten sonra, bu tür söylentilerden şüpheliyim. “dedi.

Raporda, ABD’deki birçok hastanelerin acilen maskelere ihtiyacı olmasına rağmen, hastanelere maske satmanın o kadar kolay olmadığı belirtildi. Maske tüccarları, işin zor olmasının nedeni hastanelerin teslimattan sonra para ödeme alışkanlığı, hastanelerin fabrikaların sert gereksinimleri kabul etmeye isteksiz olduklarını ve hastaneler ayrıca dolandırılmaktan endişe duyduğunu söyledi.

Şangay’daki Golden Pacific Fashion & Design’ın kurucusu ve başkanı Michael Crotty, N95 maske ve tıbbi maske üreticilerinin artık siparişlerde % 50 depozito ile kapıda ödeme olmaması , ödemenin kalan kısmı ise maske fabrikadan çıkmadan önce ödenmesi gerektiği üzerinde ısrarlı olduğunu söyledi.

O yine, fabrika bazen siparişi sırasına göre değil, belki en yüksek teklif veren müşteriyi öne alarak üretim yapacağını, “Bu bir satıcı piyasasi” olduğunu öne sürüyor.

Hazırlayan : İdikut

Kaynak:

https://www.peoplenews.tw/news/a14daef9-6756-461b-8610-b92ab332c87d?fbclid=IwAR3pIS-SK59RLX9b0nlRZUrBSeUPs55oItNH33wmlpRLCrBTpSrr0ichhK8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *