Uygurlar ailelerine ulaşmak için Çin İstanbul Başkonsolosluğu önünde günlerdir bekleyişini sürdürüyor

0

Çin tarafından toplama kamplarına götürülen yakınlarını bulmak için kamuoyu desteği arayan Uygur Türkleri, Sarıyer’de bulunan Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde 2 Aralık’tan beri bekleyişlerini sürdürüyor. Kamp mağdurları ailelerinin bulunması için dilekçe vermek istemiş fakat görevliler tarafından içeri alınmamışlardı.

Bugün bekleyişin yedinci günü. Bekleyenler arasında üniversiteliler, yaşlılar ve çocuklarını evde bırakıp gelen anneler var. Kamp mağdurları günlerdir sabah 10 da geliyor akşam beş altıya kadar bekliyorlar. Finalın yaklaştığını söyleyen Öğrenciler bekleyişi sürdürürken bir yandan ayakta derslerine çalışıyorlar. Online derslerine cep telefonlarından katılım sağlıyorlar. Hem Derslerine devam ediyor hem sevdikleri için eylem yapıyorlar. 

Bugün bekleyişe katılanlar arasından 82 yaşında bir amca var. Kaşgar’daki ailesinden 32 kişi kayıp. Onlar hakkında bilgi almak için konsolosluk önünde bekliyor. Çin İstanbul başkonsolosluğu hâla sessiz. 

Fakat bu bekleyişin üçüncü gününde kamp mağdurlarına başkonsolosluk güvenlik görevlileri  tarafından imzasız mühürsüz tehdit içeren bir belge gönderildi. Belgede konsolosluk görüşmesi şartlara bağlandı, ailelere ithamda bulundu. 

Belgede yazanlar ise şöyle: 

“Bölücülük bayrağı taşımak, sözde “Doğu Türkistan” ifadesini kullanmak, kendi memleketiniz hakkında karalama yapmak vb. davranışları bırakarak, kendi sosyal medya hesabınızda açık ve net bir şekilde bu tür bölücülük eylemleri ve bölücü şahıslar/örgütler ile bağlantınızın kesildiğini ve bir daha böyle davranışlarda bulunmayacağınızı açıklayan bir postu çıkardığınız ve postun linkini lingshibaohu1@gmail.com adresine gönderdiğiniz takdirde başkonsolosluktaki yetkililer sizinle görüşme gerçekleştirebilir.”

2019’un Aralık ayında da Çin’in Ankara Büyükelçisi Deng Li’nin ‘Uygurlar dilekçe versin, ailelerini bulalım’ çağrısında bulunmuş, bunun üzerine kamp mağdurları internet üzerinden dilekçe vermişti.

Fakat internet üzerinden dilekçeleri kabul edilmediği için Uygurlar, Çin Halk Cumhuriyeti’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na giderek dilekçe vermeye çalışmıştı. Kamp mağdurları bu kez de konsolosluk yetkilileri tarafından geri çevrilmişti.

Kaynak: https://instagram.com/uygurhaber?igshid=sh8z7yzk2anl

https://instagram.com/kamp.magdurlari?igshid=1wfnjbh2vegv6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *