ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in,  Uygur Bölgesinde “soykırım” ve “insanlığa karşı suç” işlediği sonucuna vardıklarını açıkladı

Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, son 4 yıldır Çin’in Uygurlara yönelik davranışlarını titizlikle incelediklerini belirterek, “Mevcut gerçeklerin dikkatli bir şekilde incelenmesi sonucunda, Mart 2017’den bu yana, Çin Komünist Partisinin yönetimi altındaki Çin yönetiminin Müslüman Uygur halkı başta olmak üzere Doğu Türkistan’daki diğer etnik ve dini azınlıklara yönelik insanlığa karşı suç işlediği sonucuna vardım.” ifadesini kullandı.

Bölgedeki incelemelerinin sürdüğünü vurgulayan Pompeo, “Aynı şekilde elimizdeki verilere bakarak,Bu soykırımın devam ettiğine ve Çin yönetiminin Uygur halkını yok etmeye yönelik sistematik bir girişimine tanıklık ettiğimize inanıyorum.” şeklinde ifade etti.

Pompeo,  1 milyondan fazla sivilin keyfi olarak tutuklandığını ve özgürlüğünden mahrum bırakıldığını, kadınların zorla kısırlaştırıldığını, keyfi olarak tutulan çok sayıda kişiye yönelik işkence edildiğini, zorla çalıştırıldığını ve acımasızca din ve inanç özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü, hareket özgürlüğünü kısıtladığını açıkladı.

Pompeo, “Pekin’in Sincan’daki zulmü Uygurlara, Çin halkına ve her yerdeki medeni insanlara karşı bir hakarettir. Sessiz kalmayacağız. ÇKP’nin kendi halkına karşı soykırım ve insanlığa karşı suç işlemesine izin verilirse, çok da uzak olmayan bir gelecekte özgür dünyaya ne yapacağını hayal edin” dedi.

kaynak: https://www.google.com.hk/amp/s/amp.theguardian.com/world/2021/jan/19/mike-pompeo-china-uighur-genocide-sanctions-xinjiang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *