‏Elişku Soykırımının 5. yıldönümünde tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz

0

‏Elişku Soykırımı

‏Çin, Doğu Türkistan’i işgal ettiğinden beri hiç durmadan Doğu Türkistan Halkına zulüm yapmaktadır.

‏Elişku soykırımı Çin işgalcilerinin Doğu Türkistan’daki zulmün yine bir defa yansıyan bir İfadesidir. Bu soykırım bundan tam beş sene önce 28 Eylül 2014 tarihinde ramazan ayının 28. gününde olmuştu. Çin işgalcileri her zaman yaptığı gibi bu soykırımda da elinde dayaktan başka hiçbir şey olmayan halkı kurşuna dizdiler. Bu soykırım da Uygur Türklerinden yaklaşık 2000’den fazla erkek şehit edildi.

‏Peki, bu şehit erkeklerin protesto etmesinin nedeni neydi?
‏Nasıl bir ruh bunların kurşunların önünde dimdik durmasına neden oldu?

‏Çin işgalcilerin çok uzun süreden beri Doğu Türkistan halkına insan önemli değildir toprak önemli diyen propagandası altında insanlığa karşı uyguladığı siyasetleri Uygur Türklerinin kalbindeki Çin’e karşı nefret alevlerini yükseltmişti. 5 Temmuz soykırımı gibi büyük soykırımlar, yaralı halkımıza uygulanan Çin Hükümeti’nin ve Çin vatandaşlarının menfaati hedeflenen haksız adaletsiz sömürge siyasetleri, dini inancımıza aşırı bir şekilde yapılan haksızlıklar ve haksız siyasetleri Doğu Türkistan Halkını aşırı bir şekilde sinirlendirmişti. Tam bu günlerde Yarkent ilinde ve Elişku beldesinde halkı aşırı bir şekilde üzen olaylar hiç durmadan meydana gelmeye başladı. Ramazan ayı başlayıp birkaç gün sonra Çinli bir şoför Uygur türkü bir aileyi yani üç kişiyi arabayla vurup öldürdü, bunların ikisi hamile kadınlar biri ise 15 yaşındaki bir erkek çocuk, ceninle toplam beş kişi vefat etmişti. Bu olaydan önce büyüğü 71 yaşındaki bir ihtiyardan küçüğü yedi yaşındaki bir çocuktan oluşan bir aile kişileri kurşuna dizilmişti. Halk kendi hak hukuklarını korumak için o yerdeki yerli hükumete dava sunmasına rağmen onun hiçbir faydası olmadı aksi bir şekilde sert bir davranışa tehdide tutuklamaya uğradılar.

‏Bunun gibi haksızlığa katlanamayan halk Çin Hükümetine olan karşılığını ifade ettiler. Tam bugün 27 Temmuz akşam teravih namazından dönen, tesettüründen dolayı tutuklanan kadınları kurtarmak için birkaç kişi karakol önüne toplanmıştı. Ama onlarla polisler arasında Kavga olup bu olay çin işgalcilerine karşı genel bir karşılık olayına dönüştü. Çin işgalcileri bu olaya göre hiçbir alternatifleri denemeden elinde dayaktan başka hiçbir silahı olmayan 2000’den fazla halkı kurşuna dizip öldürdüler. Tianenmin Meydanında öğrencileri nasıl kanlı bir şekilde susturmuştuysa 5 Temmuz günü Ürümçi de Uygur halkını nasıl soykırıma tabi tutmuştuysa bu defa da da halkı tıpkı onun gibi acımasızca soykırıma tabi tuttular. Hatta Çin işgalcileri için birkaç yıldır çalışıp Uygur halkına ihanet eden iki Uygur’u bile kurşuna dizip öldürdü. Onların öldürülmesi Özgür Asya radyosunun gazetecisi o hainlerin eşlerine telefon açarak kanıtladığı delillere göre tespit edildi. Üstelik Çin işgalcileri uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmemek için bu soykırımı tüm gücüyle gizlemeye çalıştılar ve bu soykırımın tanıklarının hepsini tutukladılar. Bu haksızlığa dayanamayan Abubakir rahim adındaki 21 yaşlı genç VPN yoluyla internet kontrolünü bozup bu olayı uluslar arası kamuoyuna duyurdu. Birkaç gün sonra Çin ihlalcileri bu genci bile tutukladı ve ağır bir şekilde işkenceye tabi tutup yalan haber sızdırma suçunu üstlenmeye zorlayıp 9 senelik haps cezası verdiler. Evet Çin ihlalcilerinin doğu türkistandaki işgal siyaseti devam etmektedir bunun gibi en zirveye çıkan bir olay ise 3 milyondan fazla doğu türkistan halkı Nazi kamplarına tutuklandı. Lâkin zulme boyunemeyen Uygur halkı ezelden beri Çin’in Zülmüne sessiz kalmadılar ve ilelebet kalmayacaklar. Elişku Soykırımı’nın şahitleri bu sözümün kanıtıdır. Bu halk Özgürdür özgürlüğüne ve bağımsızlığına erişene kadar çaba gösterecektir.

Elişku Katliamı şehitlerini saygıyla ve rahmetle anıyoruz!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *