Araştırma sonucu:Mao’nun “Büyük İleri Sıçrayış”ı dört yılda 45 milyon kişiyi öldürdü.

0

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedong, eski Resmi Komünist Parti Arşivlerine olağanüstü şekilde erişebilen bir uzman tarafından “dünya tarihindeki en büyük kitlesel katil” olarak nitelendirildi.
Woodstock Edebiyat Festivali’nde The Independent gazetesine konuşan Hong Kong’da yerleşik bir tarihçi Frank Dikötter, “Mao’nun, 1958’de Çin’i Batı dünyasının ekonomisine ayak uydurması için yürüttüğü Büyük İleri Sıçrayış sırasında dünyanın bildiği en kötü felaketlerden birinin gerçekleşmesine sebep olmasından sorumlu olduğunu” söyledi.
Ülkenin açlıkla karşı karşıya kaldığı 1958’den 1962’ye kadar Çin’in kırsal tarihini inceleyen Dikteltter, Çin köylülerinin sistematik işkence, acımasızlık, açlık ve ölüme maruz kalışının büyüklüğünü İkinci Dünya Savaşı kayıpları ile karşılaştırdı.
Söz konusu dört yıl boyunca Çin’de en az 45 milyon insan çalıştırılmış, aç bırakılmış ya da ölünceye kadar dövülmüştür; İkinci Dünya Savaşı’nın dünya çapındaki ölüm sayısı 55 milyon idi.
Bay Dikötter, dört yıl önce yeniden açıldığından beri Çin arşivlerine girmeyi başaran tek yazar. O, bugüne kadar saklı kalmış olan tarihin bu yıkıcı döneminin uluslararası yankısı olduğunu savundu. “Gulagların ve Holokost’un yanında 20. yüzyılın en büyük üç olayının yanısıra yer alır. [Kamboçyalı komünist diktatör] Pol Pot’un soykırımının 20 kat fazlası” dedi.
1958 ile 1962 arasında köylülerle devlet arasında bir savaş başladı; Dikötter, Çin’deki tüm evlerin üçte birinin gübre üretmek için tahrip edildiğini ve ülkenin açlık ve kıtlığa dönüştüğü bir dönem olduğunu söyledi.
O’nun “Mao’nun Büyük Kıtlığı; Çin’in En Yıkıcı Felaketinin Öyküsü” adlı kitabı bu durumu, Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi kayıtlarında “oldukça unutulmuş” bir tarih parçası olarak ortaya koyuyor.
Çalışmış olduğu Eyalet Arşivlerinde bulunan Kamu Güvenlik Bürosu raporlarında yer alan dikkat çekici “şiddet derecesi” vardı.
Onlarda, kırsal çiftçi topluluklarının üyelerinin Parti tarafından yalnızca “rakam” veya meçhul bir işgücü olarak görüldüğünü tespit etti. Bununla birlikte, herhangi bir itaatsizlik eylemi gerçekleştirenler için, eylemin derecesi küçük bile olsa, uygulanan cezalar çok büyüktü.

Tejcuman: Meryem Sultan (uygur)

Uygur Arastirma Ve Haber Ajansi

Haber Kaynagi:https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/news/maos-great-leap-forward-killed-45-million-in-four-years-2081630.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *