Çin’in 71’inci kuruluş yıl dönümünde dünya genelinde Çin’e karşı protesto

0

Çin başta Uygur Türkleri olmak üzere azınlıklara yönelik politikası  protesto edildi. Eylemlerde Doğu Türkistan’daki soykırımın durdurulması ve işgale son verilmesi talep edildi

Türkiye’de Uygur sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla , İstanbul’un Beyazıt Meydanı’nda gerçekleşti, Çin’in Doğu Türkistan’daki faaliyetlerini protesto etti.Uygurlar, bu tarihin (1 Ekim 1949) “Doğu Türkistan’ın işgali olduğunu” belirtiyor.

Protestocular ellerinde Çin toplama kamplarında tutuklu olan aile bireylerinin fotoğrafları baskılı pankartlar. “Ailem nerede”, “toplama kampları kapatılsın” yazılı dövizler taşıdı.

Protesto gösterisinde Uluslararası Doğu Türkistan Teşkilatlar Birliği Genel Başkanı Hidayet Oğuzhan konuşma yaptı.

ABD’deki protestolara katılan Senatörler ve toprakları Çin işgalinde olan milletlerin temsilcileri birer konuşma yaptı. Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında tutulan insanların hayatlarını yansıtan eylemlere sahne olan protesto gösterilerinde esir edilen Türklere giydirilen tek tip kıyafetleri giyerek toplama kamlardaki insanların yaşamı canlandırıldı.

 

İngiltere’de başkent Londra’da Covent Garden’da bulunan Apple mağazası önünde düzenlenen gösteride, Çin devletinin baskısı altındaki azınlıklara destek verildi. Apple’ın da cihazlarını Çin’de üreten en büyük firmalardan biri olduğuna dikkat çekilerek buna son vermesi istendi.

Konuşmada Uygur Türkleri ve diğer azınlıkların zorla kamplara götürüldüğü, sözde yeniden eğitime tabi tutuldukları ve fabrikalarda zorla çalıştırıldıkları ifade edildi.

Malezya’da Kuala Lumpur’daki Çin büyükelçiliği önünde toplanan grup, Uygur Özerk Bölgesi’ndeki “yeniden eğitim kampları” şeklinde tanımlanan yerlerin kapatılması çağrısında bulundu.

Dünya genelinde Yapılan eylemlerde Çin’in işgal ettikleri toprakları terk etmesi ve Doğu Türkistan’daki soykırımı durdurulması istendi.ve diğer ülkelerden Çin’e karşı harekete geçmesi talep edildi. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *