Erdoğan, Türkiye'yi Çin'e bağımlı bir ülkeye dönüştürüyor

Amerikan Foreign Policy dergisinde: Türkiye’nin Çin’le ticari ilişkilerinin nasıl geliştiğini kaleme alan  bir makalede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eskiden Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur Türklerine yönelik ağır insan hakları ihlâlleri içeren politikaları nedeniyle 2009 yılında  “Çin’deki olaylar basitçe söylemek gerekirse bir soykırımdır” diye sert eleştirerek Pekin’de büyük bir şok meydana getirdiği ve Türkiye’nin Uygur Türkleri için sığınılacak bir liman haline geldiği belirtiliyor. 

Makalede yine “Sonra aniden, beklenmedik bir sapma yaşandı. 2016’da Türkiye, 2001’den beri Türkiye’de yaşayan, önde gelen Uygur aktivistlerinden Abdülkadir Yapcan’ı tutukladı. 2017’de Türkiye ve Çin, gerçekleştirilen her iki ülkelerden sadece birinde suç olarak kabul edilse bile suçluların iade edilmesini öngören bir anlaşma imzaladı. 2019’dan bu yana Türkiye yüzlerce Uygur’u tutuklayarak geri gönderme merkezlerine gönderdi. Erdoğan’ın bu konudaki ifadeleri ve kendisiyle destekçileri tarafından kontrol edilen gazetelerde Uygur sorununu ele alan haberler diplomatik olarak yumuşak bir hal aldı“ deniyor. 

Foreign Policy, Uygur Türkleriyle ilgili Türkiye’nin politikasındaki değişimi, Türkiye’deki ekonomik krize bağlıyor. Makalede, Ankara’nın “geride kalan birkaç müttefikiyle birlikte Çin’den de medet umduğu ve bu sebeple Çin’in taleplerine uyum sağlamak durumunda kaldığı” belirtiliyor.

Ekonominin yabancı yatırımcının çekilmesi, koronavirüs salgını ve daha az turist gelmesi gibi sebeplerle daha da kötüye gittiği yazılan makalede: Bir zamanlar bölgede bir demokrasi ve ekonomik kalkınma modeli olarak görülen Türkiye‘nin, artık otoriter bir ülke haline geldiği, Liberal Demokrasi Endeksi’ne göre Türkiye‘nin, şu anda Çin’e yakın son 20 ülke arasında yer aldığı ve üyesi olmak istediği gelişmiş ülkelerden uzaklaştığı da belirtilen makalede, bir zamanlar Türkiye’nin hızla büyüyen ekonomisine ve nüfusuna ilgi duyan Batılı şirketler ve yatırımcıların artık Türkiye’den uzak durduğunun da altı çiziliyor.

Foreign Policy, batı demokrasisinden uzaklaşan Erdoğan idaresindeki Türk devletinin, Uygur Türklerini yüz üstü bırakma pahasına Çin’e yaklaştığını, bu durumun Türk devletini otoriter bir yönetime dönüştürdüğünü yazıyor .

Kaynak: https://foreignpolicy.com/2020/09/16/erdogan-is-turning-turkey-into-a-chinese-client-state/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *