Çin’in davetiyle Doğu Türkistan’a gitti ama yalanlarına ortak olmadı

0

Çin’in davetiyle Doğu Türkistan’ı ve toplama kamplarını ziyaret eden Arnavut tarihçi Dr. Olsi Jazexhi, gördüklerini Çin yalanlarına ortak olmadan objektif bir biçimde anlatıyor.

Olsi Jazexhi, İslam tarihi, milliyetçilik ve Güneydoğu Avrupa’daki dini reform konusunda uzmanlaşmış bir Arnavut kökenli Kanadalı tarihçidir. İlgi alanı Balkanlar’da milliyetçilik, radikalizm, dini ve etnik kimlikleri kapsar.

Jazexhi, ABD önderliğindeki batılı güçlerine, özellikle de Arnavutluk’taki politikalarına karşı oldukça olumsuz bir tutum sergileyen bir tarihçi ve gazetecidir. Bu muhtemelen Çin rejiminin onu Doğu Türkistan’da kurguladığı “ziyaretinde” muhabirlerden biri olarak davet etmesinin sebeplerinden biriydi.
Çin rejimi bu gazeteciler aracılığıyla dünyaya toplama kampları söylentisinin ABD önderliğindeki batılı güçler tarafından yapılmakta olan sadece bir sahte propaganda olduğunu söylemesi için davet etmişti.

Jazexhi de Çin’in siyasetlerine olumu bakar ve Doğu Türkistan hakkında anlatılanların “amerikan propagandası” olduğu inancıyla bunları açığa vurmak için kabul etmişti Çin’in davetini.

Ama o ve diğer ziyaretçiler, toplama kamplarında şahit oldukları durum karşısında dehşete düştü. Jazexhi, gördüklerini şöyle anlatıyor:

bölüm (Türkçe alt yazılı):

2. bölüm (Türkçe alt yazılı):

Dr. Olsi Jazexhi‘nin Doğu Türkistan ziyareti sırasında çektiği filmlere YouTube kanalından erişebilirsiniz:
https://www.youtube.com/channel/UC-agGJ4DKGjmbvkJKfs4f6w

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *