ÇİNLİ İŞÇİLER, İDRAR İÇMEYE VE HAMAM BÖCEĞİ YEMEYE ZORLANDI

0

 

İngilizceden Çeviren Meryem Sultan-Haber Uygur 09 Kasım 2018


Satış Hedefine Ulaşamadınız mı- Afiyet Olsun

 

Yerel medya haberine göre Çinli bir firmadaki yöneticiler, satış hedeflerine ulaşamayan işçileri, idrar içmeye ve hamamböceği yemeye zorladıkları için hapsedildi. Polisler, işçilerin bir kemerle dövüldüğünü ve onlara sarı bir sıvı içirtildiğini gösteren bir videonun ortaya çıkmasından sonra harekete geçti.

 Sosyal medyadaki paylaşımlara göre söz konusu  personele, hedeflere ulaşmadıkları takdirde hamamböceği yemeleri emredildi. South China Morning Post’un haberine göre, üç yönetici olayla ilgili olarak 5 ve 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Bu olayla ilgili Çin merkezli sosyal medya platformu Weibo’da yayınlanan ve çokça paylaşılan bir videoda, bir işçinin diğer insanlar tarafından çevrilerek yuvarlak abluka içerisinde kemerle dövülürken gösteriliyor.

Weibo’da Paylaşılan Videodan Bir Kare

 

Guizhou kentinde bir tadilat şirketinin çalışanları olduğu söylenen personeller burunlarını tutarak plastik bardaktan sarı bir sıvı içerken görüntüleniyor. Yöneticilerden gelen mesajlar olduğu söylenen ekran görüntülerinde, yöneticiler çalışanları kötü performanslarından dolayı hamamböceği yemek zorunda kalacakları tehdidinde bulunuyor. Basında çıkan haberlere göre, firmadaki diğer utandırma ve cezalandırma şekilleri arasında tuvalet suyu veya sirke içirme ve saç kazıtma yer alıyordu.

Sosyal medyada sarı sıvının idrar olduğunu söyleniyor

 

Şirketin son iki aydır çalışanlarının maaşını ödeyemediği ve personelin konuşarak istifa etmeleri halinde maaşlarını kaybedeceklerinden korktukları bildirildi.

Zunyi ilçe polisi üç yöneticiyi gözaltına aldılar ve daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bu durum Çinli firmaların, çalışanları cezalandırmak, aşağılamak veya çalışmaya zorlamak için aldığı olağandışı önlemlerini gösteren bir dizi tedbirlerden bir tanesidir.

Daha önceki haberlerde, işçilerin motivasyonunu arttırmak ve takım ruhu oluşturmaları için şirket etkinliklerinde çalışanların birbirlerine tokat attıkları, kamuya açık yollarda sürünmek zorunda bırakıldıkları ya da onlara çöp kutuları öptürüldüğü yer alıyor.

BBC NEWS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *