Doğu Türkistanlı Aydın İlham Tohti’nin Nobel Ödülüne Aday Gösterilmesi Düşünülüyor

0

ABD Parlamentosu Çin İşleri Bölümü ( CECC) Uygur Türkü İlham TOHTI’yı 2019 Nobel Barış Ödülü Adaylığına Göstermeyi Düşünüyor

Amerika’nın Sesi Çince Bölümü

2018 , 10 Ekim Haberidir

Çinceden Çeviren : Cihangir

ABD Parlamentosu Çin İşleri Bölümü ( CECC) Twitter hesabından bir bildiri yayınlayarak, şu an bölücülük iddialarıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan Uygur Türkü, Akademisyen İlham TOHTi’yi 2019 Nobel Barış Ödülü Adaylığına Göstermeyi Düşündüğünü açıkladı.

CECC Twitter hesabında , İlham TOHTİ’nin geçen Perşembe günü henüz 49 yaşına geldiğini ve zamanında Çinliler ve Uygur Türkleri arasındaki diyaloğu ileri sürme çabasında bulunduğunu , Çin’in Doğu Türkistan’da yürütmekte olduğu aşırı baskı politikalarını tenkit ettiğini ve onun serbest bırakılması gerektiğini açıkladı.

Twitter’da yapılan açıklamaya göre , CECC başkanı , Cumhuriyet Partisi senatörü Chris Smith ve senatör Marco Rubio’ların 2019 Nobel Barış Ödülü için İlham TOHTİ’yi göstermeyi planladığını ve diğer tüm ülke vekillerinin de aynı şekilde yapmasını umut edeceğini bildirmiştir.

İlham TOHTİ,  1969 yılında Doğu Türkistan’ın Artuç şehrinde doğmuştur.Lisans eğitimini Çin’in Dongbei Shifan Üniversitesinde okumuştur. Sonra Pekin’de Merkezi Milletler Üniversitesi İktisat Fakültesinde Master yapmıştır .Mezun olduktan sonra aynı üniversitede öğretim görevliliğine atanmıştır ve Yrd.Doçent ünvanıyla 2014 senesine kadar öğretmenlik mesleğimi sürdürmüştür.

İlham TOHTİ yıllardır Doğu Türkistanlıların gelir düzeyindeki açığı ve işsizlik meselelerini çalışmıştır. Son yıllarda o Çin yönetiminin Doğu Türkistan’daki Türklere ve başka etnik azınlıklara uyguladığı eşitsiz politikalarını eleştirmiştir. Ona göre, Doğu Türkistan meselesini sorun haline getiren Uygur Türkleri değil aksine Pekin yönetiminin bölgedeki Uygur Türklerine uyguladığı siyasi ve ekonomik dışlama ve aşağılama politikası ve bölge halkını kendi topraklarında ikinci sınıf vatandaş durumuna düşürmesidir.  Pekin’in bu sorunu çözmenin yerine “ terörizme” karşı hareket adı altında uyguladığı baskıcı politikaları meseleyi daha da kötü yöne doğru itmiştir. İlham TOHTİ 2014 yılında “bölücülük“ suçuyla müebbet haps cezasına çarptırılmıştır.

Kaynak:

https://www.voachinese.com/a/china-commission-uyghur-ilham-tohti-2018-10-26/4631121.html?fbclid=IwAR3IVftPqo2XyZLyXB6lw_dAuZ-VIs8N7dh_O-2V7iJqvktqMX6pJlmDtVQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *