Tokayev’den Kırım ve Doğu Türkistan Hakkında Skandal Açıklama

0

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev, Rusya’nın, Ukrayna’ya ait Kırım’ı 2014 yılında işgal etmesini ilhak olarak görmediğini açıkladı.

Uluslararası basına açıklamalarda bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, “Kırım’da olanları ilhak olarak adlandırmıyoruz. Olan oldu. İlhak, Kırım’da yer alan olaylara karşı kullanılan ağır bir kelime” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Tokayev’in açıklamalarından sonra Kazakistan’a demarş hazırlıyor. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Katerına Zelenko, sosyal medya üzerinden konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Medyada Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev’in, Ukrayna’ya ait Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesi konusunda yaptığı açıklamadan dolayı çok endişeliyiz. Kazakistan tarafına gereken demarşlar yapılacak” ifadelerini kullandı. QHA

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırım hakkında yaptığı skandal açıklamalardan sonra Doğu Türkistan’da Uygur, Kazak ve diğer Türk halklarına yapılan zulmü inkar etti.

Uluslararası basına açıklamalarda bulunan Tokayev, “Sizin Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi ile sınırınız bulunuyor. Medya raporlarına göre orada siyasi eğitim kampları bulunuyor. Çinli yetkililer Uygurları ve Kazakları kamplara gönderiyorlar. Çinli liderler ile bu durumu konuştunuz mu?” sorusuna yanıt verdi:

“Xinjiang’da (Doğu Türkistan) Çin Halk Cumhuriyeti’nin vatandaşları yaşıyor. Uluslararası İnsan Hakları Örgütlerinin birçok raporu doğru değil. Biz bunun Çin ve ABD ticaret savaşının bir sonucu olarak görüyoruz. Çin’e karşı yaptırımların kalkıp kalkmayacağını ve müzakerelerin nasıl sonuçlanacağını zaman gösterecek. Ancak Kazakistan sözde Çin karşıtı bloğun bir üyesi olmayacak.”

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in bu sözlerinin Doğu Türkistanlı Kazaklar tarafından nasıl karşılanacağı merak konusu. Kazakistan’da Doğu Türkistan’dan gelen ve toplama kamplarının açıldığı tarih olan 2016 öncesinde vatandaşlık alan birçok Kazak bulunuyor. Birçoğunun ailesinin bir veya daha fazla üyesinin Çin’in kamplarında olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: Qırım Haber Ajansı

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *