Uygur Türkleri ünlü markaların fabrikalarında zorla çalıştırılıyor
BBC’nin haberine göre, Avustralya merkezli düşünce kuruluşu ASPI’nin pazar günü yayınladığı bir rapor, 2017 ile 2019 yılları arasında on binlerce Uygur Türkü’nün Çin genelindeki fabrikalarda zorla çalıştırıldığını ortaya koydu. bir kısmı doğrudan toplama kamplarından alınan Doğu’Türkistanlı 80 binden fazla Uygur Türkü’nün, aralarında Nike, Apple, BMW, Gap, Huawei ve Dell’in bulunduğu 83 tanınmış markanın tedarik zinciri olduğu ileri sürülen fabrikalara zorla gönderildiğini ortaya koydu.
Raporda, 2017’den bu yana Uygur Türklerinin Doğu Türkistan’dan gönderildiği 9 eyalette 27 fabrika tespit edildiği, bu kişilerin Çin hükümetinin Doğu Türkistan’da kurduğu toplama kamplarından seçildiği ve bunun Uygur Türklerine yönelik asimilasyon sürecinin ayrılmaz bir parçası olduğu kaydedildi.
Uygur Türklerinin “keyfi gözaltı” tehdidi nedeniyle bu fabrikalarda görevlerini reddetmesi veya bu görevden kaçmasının mümkün olmadığı , sürekli gözetimin yanı sıra
elektronik (sistemlerle) ortamda takip edildikleri ve Doğu Türkistan’a dönmelerinin de kısıtlandığı kaydedildi.
Zorla Çalışan Uygur Türkleri yerel yönetimler ve özel işçi kurumları tarafından belirleniyor ve kişi başı bu kurumlara ücret ödeniyor. Ancak bu oluşumlar insan ticareti yapmakla eleştiriliyor.
Mercek altına alınan yerlerden biri Çin’in doğusundaki ABD şirketi Nike için ayakkabı üreten bir fabrika.
Fabrikanın etrafı gözetleme kuleleri, dikenli teller ve polis koruma kulübeleri çevrili.
Buradaki Uygur ‘işçiler’, Han Çinli diğer çalışanlar gibi tatil için evlerine dahi gidemiyor.
Spor giyim markası Adidas ve Fila’ya tedarik yapan ikinci bir fabrikadan elde edilen kanıtlar ise, Uygur işçilerin Doğu Türkistan’daki (Sincan) toplama kamplarının birinden transfer edildiğini gözler önüne seriyor.
Üçüncü örnekte Uygur Türklerinin Apple ve tedarikçileri için üretim yapan Çin fabrikalarda çalışması gösteriliyor. Bu fabrikalardan birinde çalıştırılan 700 işçi örnek gösteriliyor.
Apple daha sonra yaptığı açıklamada, çalışanların haklarına saygı gösterildiğini dile getirdi. Ancak büyük markaların önemli bir kısmı basının sorularını yanıtsız bıraktı.
Raporda, bu firmalara Çin’deki fabrikalarındaki işçiler konusunda derhal ve kapsamlı insan hakları değerlendirmesi yapmaları çağrısında bulunuldu.