100’Den Fazla Batılı Akademisyen Ortak İmzayla Uygurlar için Çağrıda Bulundu
100’Den Fazla Batılı Akademisyen Ortak İmzayla Uygurlar için Çağrıda Bulundu
New York Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanı Profesör Kong Jierong ile Avustralya’nın Sydney Şehrindeki Macquarie Üniversitesi’nde Sinolog olan Kevin Carrico birlikte, internette bir açık mektup yayınladı. Mektupta, Çin’i araştıran dünyanın dört bir yanındaki akademisyenleri sessizliği bozmaya ve Uygurların eğitim kampında yasadışı olarak gözaltına alınıp yetkililer tarafından zulmedilmeleri hakkında ses vermeye çağırdılar. Açık mektup, onların kendi bloklarında da yayınlanmakla birlikte perşembe (14 Ağustos) Hong Kong South China Morning Post gazetesinin web sitesinde de yayınlandı.
Sincan Teklifi olarak adlandırılan açık mektupta şöyle yazıyor: Bugün Milyonlarca Uygur ve Kazak, ırksal ya da Müslüman oldukları nedeniyle Doğu Türkistan’daki yasa çerçevesi içinde bulunmayan yeniden eğitim kamplarında süresiz olarak gözaltında tutuluyor. Bu, eşlerin ve çocukların ayrılmalarına, ailelerinin çöküş ve yok oluşlarına neden olmaktadır. Onların milli kültürel mirasları da tehdit altındadır. Buna benzer bir terör olayı bugün 21. yüzyılda görülmemelidir.
Açık mektupta ayrıca şöyle belirtir: Çin makamlarının, Uygurları yeniden eğitim kamplarına keyfi olarak gözaltına almalarının herhangi bir yasal dayanağı yoktur. Bu, sadece uluslararası insan hakları kurallarının ihlali değil belki Çin’in kendi belirlediği yasalarına da aykırıdır.
Açık mektup, Çin’i araştıran akademisyenleri ve diğer akademik alandakileri sessizliği kırmaya ve Doğu Türkistan’daki insan hakları durumunun kötüleşmesine yönelik uyarıda bulunmaya çağırıyor.
ABD, Avustralya ve Avrupa’dan 100’den fazla tanınmış Sinolog, bağımsız akademisyen, yazar ve gazeteci açık mektuba imza attı. Bunlar arasında, şu anda ABD’de sığınmış bulunan Çinli hak savunma avukatlarından Chen Guangcheng ve Teng Biao de bulunuyor.
Uluslararası İnsan Hakları Örgütlerinden İnsan Hakları İzleme Örgütü, 9 Eylül’de Uygurlara yönelik büyük çaplı zulüm hakkındaki raporunu yayınlamasından bu yana, dış dünyanın, Birleşmiş Milletler’in harekete geçmesi gerektiği konusundaki çağrıları artmaktadır.
Salı günü (18 Ağustos), Fransa ve Almanya BM İnsan Hakları Konseyi’nde düzenlenen genel bir tartışmada Çin hükümetini Doğu Türkistan’daki yeniden eğitim kamplarını derhal kapatmaya çağırdılar. Ama Çin hükümeti, Uygurlara yönelik zulmü reddetti. Ve tekrar eğitim kamplarının Uygurların mesleki eğitimine ve aşırı İslamcılığın yayılmasını önlemeye yönelik olduğu yalanını söyledi.
Kaynak: Radio France Internationale(Çince)
http://cn.rfi.fr/20180920-muslims-xinjiang-are-facing-human-rights-abuses-time-china-scholars-break-silence