ÇİN’İN UYGULADIĞI İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ GİZLEME YÖNTEMLERİ

0

ÇİN’İN UYGULADIĞI İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ GİZLEME YÖNTEMLERİ

Genelde Çin’in kendi vatandaşlarına yaptıkları insan hakları ihlallerini gizleme ve manipüle etme yöntemleri şu şekildedir: halkın içine çok sayıda ajan yerleştirmek, sosyal medyada paralı yazarlar tutarak kendi propagandasını yapmak. İlgili haberleri sansürleyerek geniş kitleye ulaşmasını engellemek.

Yazar: Aleksander MA

Çeviren: Raziye

Çin Komünist Partisi(Ç.K.P) kendisinin barışçıl ve saygın bir güç olarak dile getirilmesini çok seviyor.

Ç.K.P hükümeti insan hakları ihlalleri, eşcinselleri aşağılamak, kadınların korunmasının yetersizliği gibi durumlarda kendine toz kondurmuyor.Çin nüfusunun yarısından fazlası internet kullanıcısıdır ve günümüz iletişim-internet çağında Ç.K.P’nin bütün bu yasaklamaları yapabilmeleri kolay değildir.Yukarda zikredilenler Ç.K.P hükümetinin dünyayı ve insanları kandırmak için kullandığı dört temel yöntemdir.Ç.K.P’nin kendi anayasaları çerçevesinde sınıflandırdıkları azınlık ulusları sosyal ve siyasal tabakalara ayırdıkları, gizli tutuklamalar yapıldığı, eş cinselleri ve homoseksüel insanları ciddi takibe aldıkları batı ülkelerinde belgelenmiştir. Ama Çin vatandaşları bunlar hakkında fazla bilgi sahibi değildir.Yaklaşık bir buçuk milyar nüfusu olan bu ülkede, Ç.K.P kendi vatandaşlarına yapılmakta olan bu baskı politikasını ve insan hakları ihlallerini beynelmilel camiadan saklamak için, Pekin’in kullandığı spekülatif politikalar çok yüksek bir düzeydedir. Ç.K.P kiraladığı yazarlarla komünist parti propagandası yapan ve onu öven haberleri yazdırarak internette yayımlamak, yerel halklardan polis ve ajan tutarak bölgedeki insanları idare etmek, komünist partiye muhalefet eden her hangi haber ya da eylemi internet ve sosyal medyada sansürlemek gibi yöntemleri kullanmaktadır.Aşağıdakiler ise Ç.K.P’nin düzenbazlıkta kullandığı dört temel yöntemdir:1.   İnsanların dikkatini olay hakkındaki tartışmalardan uzaklaştırmak için, sosyal medyada yazı yayınlattırmak.

Harvard Üniversitesi raporuna göre, Çin hükümeti iki milyon kişiye Çin Komünist Partisini destekleyen makaleleri hazırlatarak, farklı her olay için ayrı ayrı yazılar yazdırmak suretiyle onlara ücret ödemektedir.

Bu tür yazıları yazarak Çin’den para alanların “beş sentlik partililer” diye mahlasları vardır. Araştırmalara göre, onlar bir senede 448 milyon adet yazı yazıyor ve her yazı için 0.5RMB Çin parası karşılığında ücret alıyorlar. Onların yarısından fazlasının görevi ise sosyal medyada olup bitenler için Çin’in gözü kulağı olmaktır. Diğer yarısının görevi ise Ç.K.P hükümeti için internet ortamında yazı yazmak, haber yayınlamaktır. Örnek verelim:

Yüksek medeniyet sahibi, son derece kültürlü Çin devleti inşa etmek için katkıda bulunan ve onun başarısı için kendini feda edenlere selam olsun, halk kahramanları asla unutulmaz!

kahraman ecdadımızın sıcak kanları ile boyanmış beş yıldızlı kızıl bayrağımızı dik tutarak, komünist partimizin talimatları ile yolumuza devam edeceğiz

Ben Ç.K.P’yi seviyorum!

Harvard gazetesi yazarlarından CINIFIR PEN, Business Insider yayınında şöyle diyor:

Çin hükümeti halk arasındaki eylemleri ve bu eylemler hakkındaki tartışmaları sosyal medyadan uzaklaştırarak, halkın sevinç ve mutluluk içinde yaşadıklarını ifade eden yazı ve haberler yayımlatmaktadır. Buradaki amaç, insanları önemli haberlerden, tartışmalardan uzaklaştırıp, onların dikkatini dağıtmaktır.

2013 yılında, Çin’in kuzeybatısındaki Xinjiang (Doğu Türkistan _T) Bölgesindeki halk ile Çin polisleri arasında kanlı çatışma meydana geldiğinde, Doğu Türkistan’dan 2000 kilometre uzaklıkta Çin’in güneybatısında yer alan GANZHOU şehrinin yöneticileri “beş sentlik partililer” tayfasında yer alan yazarlar vasıtasıyla, Çin ekonomisinin çok iyi olduğu hakkındaki haberi yazarak halkın dikkatini Doğu Türkistan’daki olaylardan uzakta tutmayı başardılar. Bu olay daha sonra bir isimsiz E-mail yoluyla ifşa edildi.

  1. Gerçek amacı insanları gözetlemek olan “ kalkınma projeleri”:

2013 yılından beri Çin hükümeti Tibet bölgesinde “yoksullukla mücadele ve altyapı iyileştirme ”  adı altındaki projeleri yoğunlaştırdı. Ama Ç.K.P çalışanlarının bölgeye gönderilmesindeki asıl amaç buradaki kendine karşı olanları ortadan kaldırmaktır.

Tibet meselesi Çin’in en sancılı meselesidir. Çin hükümeti Tibet topraklarını “Çin’in bir parçası” diye iddia etmesine rağmen, bu bölgedeki 3 milyondan fazla insan öteden beri komünist parti yönetimini tanımamaktadır. Çin hükümeti “kamu yönetimi” projesi adı altında bu bölgedeki insanlara iş verileceği ve çeşitli mesleki eğitime tabi tutulacağı hakkındaki propagandanın da asıl maksadı, buradaki insanların beyinlerini yıkamak ve Çin devletini sevmeye zorlamaktır. İnsan hakları komitesi “bu projelerin nüfusun yoğun olduğu bölgelerde insanları denetlemek olduğunu” ortaya koymaktadır. İnsan hakları komitesinin bir raporuna göre: 2013 yılında hükümet dairelerinin “halkın sosyal hizmetlerden faydalanmasını kolaylaştırma” adı altındaki “değerlendirmeli yönetim sistemi” bahanesi ile, 600’den fazla ileri teknoloji ile donatılmış “halka kolaylık sağlayan polis karakolları” ını kurmuş ve burada bir çok polisi istihdam ederek halkı daha yakından denetlemiştir.

  1. Haberlerde söylenenleri yalanlamak

Çin’de eşcinsellerin evlenmesine izin verilmemekle beraber, devlet haber ajanslarına bu hakta haberlerin yayınlanmasını yasaklıyor. Shenzhen’deki muhabir Adam Robbenis “Dış Siyaset” dergisindeki yazısında şöyle diyor: Çin’in eşcinsellerin haklarını yasaklayan her hangi bir yasağı yoktur, ancak onların “Teşvik Etmeme”, “Engellememe” “desteklememe” gibi politikaları vardır.

  1. Kendilerine zarar vereceğini düşündüğü her hangi bir bilginin internet ortamında olmasına izin verilmiyor.

Çin hükümeti vatandaşlarının bilmesini istemediği her hangi bir şey için “Susma politikası” uyguluyor. Bu senenin başlarında “cinsel taciz”e karşı yürütülen (me too) eylemine ait sosyal medyada paylaşılan binlerce içerik silindi. Bu bilgileri sosyal medya yöneticileri mi sildi yoksa her şeyi bıkmadan usanmadan denetlemekte olan komünist parti hükümet mi sildi belli değil. (çok sayıda kadın sansürlere takılmamak için *me too* kelimesini Çince özel bir karakterle ifade etmiştir.

Ç.K.P’nin havuz medyası olan kuruluşlarında cinsel taciz gibi olayların Çin’de asla mevcut olmadığı söyleniyor. Newyork Times Gazetesi Harwy Winistyn olayını yayınladıktan sonra, Çin hükümetine ait yayın organlarından Çin Gündelik Haber Gazetesi: Çinli erkekler hiçbir zaman kadınları taciz etmemiştir diye manşet atmıştır.

 

Denetleme ve gözetleme politikası Xi Jinping’in yönetimi devralmasıyla daha da güçlendirildi. Devlet her sene binlerce denetleme kararnameleri yayınlıyor. Şubat ayında Xi Jinping’in ömür boyu kalıcı başkanlığı ilan edildikten sonra, eleştiri ve alaylardan dolayı internette “N” harfi kullanmak bile yasaklandı.

Bu sanki “kedi – köpek” oyununa benziyor.

Bugünkü internet çağında, Çin yönetiminin propaganda ve denetlemeleri gün geçtikçe artmaktadır, bazı insanlar hükümet haberlerinden zayıf noktalarını yakalayıp onu tartışıyorlar.

İnsan hakları gözetim komitesinden Sofi Rechardson bize şöyle iletti: “İnternet üzerindeki bilgi denetleme gerçekten sınırını aşmış durumdadır, insan haklarıyla alakalı olan her mesele daha çok denetleniyor. Çin hükümete hatta kendisinin izin vermediği VPN’ın kullanmasını bile yasaklıyor. Öyle olmasına rağmen Çinli aboneler bu tür denetlemelerden ve bilgi operasyonlarından kurtulmak için yeni çareler buluyorlar”.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *