ÇİN’İN UYGUR TÜRKLERİNE UYGULADIĞI ZÜLÜMLER HONG KONG’DA PROTESTO EDİLDİ

0

Hong Kong ‘ daki Protestocular bugün Çin’in Uygur Türklerine yönelik baskı politikalarına tepki göstermek toplandı.
Radio Television Hong Kong’un (RTHK) haberine göre, göstericiler öğleden sonra Hong Kong’da yerel hükümet binalarının bulunduğu Central bölgesinde toplandı.
Yaklaşık bin kişilik protestocu grubu ellerinde gök bayraklarıyla protesto etti . Protestocular Çin bayrağını indirirken, polisle göstericiler arasında arbede yaşandı, polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti.
Doğu Türkistan’da Uygur Türklerinin yaşadığı zulme tepki gösteren protestocular, Hong Kong’un ‘sıradaki Doğu Türkistan’ olmasından endişe ettiklerini belirtti. Uygurlara destek çağrısı yaptı. Göstericiler maske taktı, “Uygurlara Hürriyet”, “Hong Kong ‘a Hürriyet” , “Sahte otonomi” yazılı
posterler taşıdı ve slogan attı.

Tse soyadlı bir protestocu, “Onlar toplumu yeniden eğitmeye çalışıyorlar. İnsanları ülkeyi sevmeye zorluyorlar. Eminim bu burada da (Hong Kong’da) yapılacak.” ifadelerini kullandı.

Wong soyadlı 41 yaşındaki eşiyle destek için gelen kadın ,”temel özgürlük ve bağımsızlık sadece HongKong’luların değil bütün insanların olmalı” dedi.
Frank adlı bir başka protestocu da “Müslüman, Hristiyan ya da hangi dinden olursanız olun, Sincan eyaletinde şu an yapılan insan hakları ihlallerine karşı açıkça konuşmalısınız.” dedi.

Protestocular, Çin’in Uygur Türklerine yönelik politikalarını eleştiren, Arsenal’de oynayan Türk asıllı futbolcu Mesut Özil’e de destek verdi.
Arsenalli futbolcu Mesut Özil’in Twitter üzerinden Çin’i eleştiren paylaşımları sonrası Çin Merkez Televizyonu (CCTV) Arsenal’in maçını yayımlamamıştı.

Kaynak: TheGuardian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *