Doğu Türkistan yaşanan zülüm İstanbul’da protesto edildi

0

Çin asimilasyonuna ve işkencelerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar için, İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde tüm Türkiye tek ses, tek yürek oldu. Birçok STK’nın desteğiyle İstanbul’da Fatih Camii’nden Beyazıt Meydanı’na meşalelerle Sessiz Çığlık yürüyüşü gerçekleştirildi. Ayrıca diğer illerde de Cuma namazının ardından meydanlarda basın açıklamaları yapıldı.

Toplanan sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar, “Doğu Türkistan’da zulme dur de” ve “Doğu Türkistan için ses ver” yazılı dövizler taşıdı. Ellerindeki Türk ve Doğu Türkistan Bayrakları eşliğinde slogan atarak Beyazıt Meydanı’na kadar yürüdü.

Namaz kılmanın, oruç tutmanın, özgürce seyahat etmenin, dinî eğitim almanın kısıtlandığı Doğu Türkistan topraklarında asimilasyon ve baskı politikaları aralıksız devam ediyor. Uygurlar, yıllardır devam eden Çin işgali altında hayatlarından endişe ederek, en temel ihtiyaçlarından yoksun bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyorlar.

Beyazıt Meydanı’nda sona eren sessiz yürüyüşün ardından İstanbul’dan tüm dünyaya Doğu Türkistan’daki toplama kamplarının kapatılması çağrısı yapıldı. Beyazıt Meydanı’nda İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım , AGD İstanbul Başkanı Yunus Genç: TÜGVA Genel Başkanı Enes Eminoğlu Siyer Vakfı Kurucusu Muhammet Emin Yıldırımlar konuşma yaptı .

Program, Ömer Döngeloğlu’nun Doğu Türkistan için ettiği duanın ardından son buldu.

İHH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *