İNGİLTERE, AB’NİN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ İNSAN HAKLARINA YÖNELİK BEYANATINI DESTEKLİYOR

0

İngiltere, AB’nin Doğu Türkistan’daki insan haklarına yönelik beyanatını destekliyor

Kaynak: İngiltere dışişleri ve milletler topluluğu bürosu  30 Ekim 2018

Çeviren: Kara

İngiltere, Çin yetkililerince düzenlenen “Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Aşırıcılığı Engelleme Yönetmeliğ”nin revizyonu hakkında 26 Ekim’de yayınlanan aşağıdaki Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisinin raporunu destekliyor.

Doğu Türkistan’daki durum hakkında Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi Sözcüsü tarafından yapılan beyanat şöyledir:

  • Çin yetkililerince düzenlenen “Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Aşırılığı Engelleme Yönetmeliği”nin revizyonu, Doğu Türkistan’daki insan hakları durumunun kötüleşmesinin altını çiziyor. Uygur Türkleri ve diğer azınlıkları etkileyen siyasi “yeniden eğitim kamplarında” kitlesel gözaltına alınmalar konusunda güvenilir raporlar var; kitle gözetimi, seyahat kısıtlamaları uygulanıyor ve yurtdışındaki Uygur Türkleri mecburi olarak Çin’e geri gönderildikleri iddia ediliyor.
  • Bu revizyonlar, Birleşmiş Milletler Irksal Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılma Komitesi tarafından verilip Çin’i Uygur Özerk Bölgesi’ndeki politikasını değiştirmeye çağıran tavsiyelere ters düşmektedir.
  • Bu bağlamda, AB, Çin’in kendisinin de imza atmış olduğu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Uluslararası Sivil Sözleşme Bildirgesinde güvence altına alındığı şekilde, din, inanç özgürlüğüne ve ifade hürlüğüne, aynı zamanda etnik veya ulusal azınlıklara mensup kişilerin haklarına saygı göstermesini beklemektedir.

Kaynak: İngiltere dışişleri ve milletler topluluğu bürosu,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *