ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DA KURDUĞU NAZİ KAMPLARI HAKKINDAKİ DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI

0

ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DA KURDUĞU NAZİ KAMPLARI HAKKINDAKİ DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI

 Hazırlayan: Muhammed Ataullah

-2 Kasım 2018, Ankara.

Çin rejimi tarafından Doğu Türkisan’da kurulan içinde milyonlarca Uygur ve kazak Türklerinin tutuklu bulunduğu Nazi tarzı toplama kamplarına ilişkin haberler Uluslararası medya kuruluşlarının gündeminden düşmüyor. Yaklaşık iki senedir sözü edilen bu çeşit Nazi kampları yılın başından itibaren dünyanın dikkatini çekmektedir. Çeşitli medya kuruluşları tarafından sıklıkla gündeme getirilen bu konu BM Raporlarından sonra Dünya çapında büyük yankı uyandırdı.

Uluslararası kamuoyunun güçlü tepkisine dayanamayan Çin Hükumeti başta inkar ettiği bu çeşit kampların var olduğunu itiraf etmek zorunda kaldı ve gerçeği gizlemek için farklı propagandalar yaparak kamplar hakkında doğru bilgi vermemekte ısrarcı. Çin’in tutarsızlığı ve uluslararası kamuoyunun merakı devam ederken, bazı önemli medya kuruluşları ve araştırma merkezleri konuya açıklık getirmek için çaba gösterdiler. Yüksek teknolojinin yardımı ile şahitlerin tanıklıkları bunların işini kolaylaştırdı. Uydu görüntüleri, şahitlerin ve tutukluların akrabalarının tanıklıkları Çin’in gizlemeye çalıştığı insanlık suçunu açık ve net bir şekilde gözler önüne serdi. 1 Kasım 2018 tarihinde Avusturalya ABC News medyası tarafından yayımlanan “Çin’in Korku Dolu Sınır Bölgesi” başlıklı çok detaylı haber de bunlardan bir tanesidir.

ABC News tarafından verilen habere göre, bir düşünce kuruluşu olan Avusturalya Stratejik Politika Enstitüsü’nün en yeni araştırmalarına dayandırılarak, Doğu Türkistan’daki geniş çaplı tutuklama planının bir parçası olan 28 toplama kampı üzerine detaylı bilgi verildi. Verilere göre, 2017 yılının başından beri bu 28 tane kamp 2 milyon metre kareden fazla genişlemiştir. Sadece geçen 3 ayda 700 bin metre kare genişlemiştir:

Toplama kamplarının uydu görüntüsü-ABC News

Doğu Türkistan ve Uygurlar hakkında detaylı bilgi veren haberde, insan hakları örgütleri ve şahitler referans gösterilerek şuanda iki milyondan fazla insanın söz konusu kamplarda tutuklu bulunduğu ileri sürülüyor ve uzmanların bunu Tiananmen olaylarından sonraki en büyük insan hakları ihlali olarak gördüğü belirtiliyor.

Çin’in önce inkar edip, sonra itiraf ettiği ve propaganda filmi yayınladığını hatırlatan ABC News, haberinde bir çok uydu görüntülerine yer vererek, bu kampların 2016’dan 2018’e kadar nasıl geliştiğini fotoğraflarla gösteriyor. Haberde kampların sayısı 181’den 1200’e kadar tahmin ediliyor.

Kamplara kimlerin tutuklanacağı hakkında da bilgi veren haberde, dini aşırıcılığın ya da bölücülüğün 75 göstergesi gibi listelerin var olduğu, bu listelerde alkol ve sigara bırakmanın dahi dini aşırıcılığın göstergesi olarak sayılacağına değinilmiş ve İnsanların böyle saçma bahaneler ile tutuklanacağı belirtilmiştir.

Doğu Türkistan’da Çinli Askerlerin Uygurlara Gövde Gösterisi-Reuters

Haberde Doğu Türkistan’daki durumun Çen Çuango’nun göreve gelmesiyle daha kötüleştiğine, “iki yüzlülük”  yapmış olan kamu personelleri ve “kardeş aile” projesine değinilerek, birçok şahidin ve tutukluların yurt dışındaki akrabalarının sözleri ve fotoğraflarına yer verilmiştir.

Kaynak: ABC News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *