Doğu Türkistan’da zorunlu anaokul eğitimi yatılı olmaya başladı

0
Doğu-Türkistan’da-zorunlu-anaokul-eğitimi-yatılı-olmaya-başladı

22 Nisan Uygur ajansının Çin’in sosyal medya hesaplarından Tiktok ve Wechat‘larda yayımlanan video ve WeChat yazışmalarından edindiği bilgilere göre Doğu Türkistan’nın Hoten bölgesinde anaokul çocuklarının yatılı olarak eğitim göreceği ortaya çıktı.
Tiktok’ta yayımlanan bir video, bir kız çocuğun kıyafet ve kişisel eşyalarını toplayıp ,gözyaşlarıyla evden çıktığını gösteriyor. Videoyu yayımlayan şahıs altı yaşındaki kız kardeşinin kendilerinden ayrı yaşayacağını, yatılı anaokula gideceğini yazıyor. Videonun yorumlarına göre bu yasanın Doğu Türkistan’nın bazı bölgelerindeki anaokullarda uygulandığını, çocukların ancak hafta sonu evine dönebileceği ve daha kendi temel ihtiyaçlarını karşılayamayan çocukların ebeveynlerinden ayrı yaşayarak yatılı anaokullarda eğitim görme zorunluluğu bir çok kişiyi şaşırtmıştır.
Wechat gruplarda konuşulan sohbet geçmişine göre, çocukların anaokula pazartesi sabah getirilip cumartesi akşam alınabilecekleri,bir anne iki tane çocuğunun ana okulda olduğunu ,çocuklar henüz çok küçük olduğu için kendi ihtiyaçlarını karşılayamadığından küçük çocuğunun anaokuldayken altını ıslattığını ve öğretmen yedek kıyafet, ıslak mendil getirmesi için kendisini aradığını yazıyor. Bu anne Hoten eyaletinin Karakaş’ta yaşadığını küçük çocuğunun ilk defa kendisinden ayrı kalacağını, hasretlerini, Kalbının dayanamadığını, çok çaresiz olduğunu yazıyor .Çaresiz anne yine eğer çocuğunu anaokula getirmezse getirene kadar sürekli aranıp sorgulanacağını yazıyor. Yazışmalarda yine bu anaokuldaki çocukların dört beş yaşlarında olduğu, çocuklarla çinli öğretmenlerin ilgilenceği, çocukların ana okulda her gün makarna yada pirinç pilav yedikleri, her gün aynı şeyi yemekten sıkılan çocukların doğru düzgün beslenmedikleri ve öğlen uyku molasında sınıfta masada uymak zorunda olduklarını yazışıyorlar.
Çin Doğu Türkistan’da daha önce de bu yasayı ortaokul ve lise için uygulamıştı. Şimdi artık anaokullara uygulanıyor.


Unicef’in çocuk haklarına dair sözleşmesinin 9. Maddesinin 1.fıkrasında çocukların ebeveynlerinden ayrılmaması hakkında şöyle diyor :
Yetkili makamlar uygulanabilir yasa ve usullere göre ve temyiz yolu açık olarak, ayrılığın çocuğun yüksek yararına olduğu yolunda karar vermedikçe, Taraf Devletler, çocuğun; ana–babasından, onların rızası dışında ayrılmamasını güvence altına alırlar. Ancak, ana–babası tarafından çocuğun kötü muameleye maruz bırakılması ya da ihmâl edilmesi durumlarında ya da ana–babanın birbirinden ayrı yaşaması nedeniyle çocuğun ikametgâhının belirlenmesi amacıyla karara varılması gerektiğinde, bu tür bir ayrılık kararı verilebilir.
Harvard Üniversitesi’nde Çocuk Gelişimi  Merkezi’ni yöneten Jack Shonkoff, “Çocukları annelerinden ayırmak onlara çok büyük zararlar veriyor. Bu konuda anlaşılamayacak bir şey yok. Bununla ilgili olarak bilim de insanlık da aynı şeyi söylüyor” dedi.
Çocuk anne ve babasından fiziksel olarak ayırıldığında,toksik stres  yaşamaya başlarlar. Bir çocuk toksik stres yaşadığında, beynin korku ile ilgili bölümü gelişirken, öğrenme ve hafıza ile ilgili bölümleri gelişimini durdurur. Bu da motor yeteneklerde gecikmelere, öğrenme güçlüğüne ve hatta depresyon ve kalp hastalıklarına neden olur.
Harvard Üniversitesi’nde Çocuk Gelişimi  Merkezi’ni yöneten Jack Shonkoff, “Çocukları annelerinden ayırmak onlara çok büyük zararlar veriyor. Bu konuda anlaşılamayacak bir şey yok. Bununla ilgili olarak bilim de insanlık da aynı şeyi söylüyor” dedi.
Çocuk anne ve babasından fiziksel olarak ayırıldığında, toksik stres yaşamaya başlarlar. Bir çocuk toksik stres yaşadığında, beynin korku ile ilgili bölümü gelişirken, öğrenme ve hafıza ile ilgili bölümleri gelişimini durdurur. Bu da motor yeteneklerde gecikmelere, öğrenme güçlüğüne ve hatta depresyon ve kalp hastalıklarına neden olur.
İlgili videonun yorumlarında bir çok ebeveynlerin bu duruma karşı olsada, çok çaresiz olduklarını , henüz 4 yaşındaki bir çocuğun annesinin yanında olması gerekirken anaokulda geceleri nasıl geçireceğininden . çocuklarının sağlığından çok endişeli olduklarını gösteriyor.

Hazırlayan : Meryem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *