İngiltere Çin’in Korona Virüs Şeffaflığına Atıfta Bulunarak, Huawei’yi 5G Tedarikçilikten Çıkarmak için Harekete Geçti

0
Boris-Johnson

İngiltere, Komünist Çin’e korona virüs şeffaflığında zayıflığı nedeniyle büyük bir darbe indirerek, Huawei’yi ülkenin 5G cep telefonu şebekesi tedarikçiliğinden çıkarıyor.

Kovid-19’u yenen Başbakan Boris Johnson, bu yıl ocak ayında 650 kişilik Temsilciler meclis oylamasında 24 oy farkıyla, Huawei’e yeşil ışık yakmıştı.

Ancak şimdi, Çin Komünist Partisinin korona virüsle ilgili gerçekleri gizleyerek rapor etmesinden doğan endişeler milletvekillerinin geri çekilme planları hazırlamasına neden oldu.

Muhafazakar Meclis Üyesi Damian Green Bloomberg News’e verdiği demeçte “Biz Huawei’ye güvenmek yerine, gerçeklere uygun planlı bir çekilme stratejisi geliştirmeliyiz.” dedi. O yine “Telekom sağlayıcılarımız, hükümetin gerçekçi bir zaman ölçeğinde Huawei’nin katılımını yüzde sıfıra indirmeye kararlı olduğunu bilmeli.” diye ekledi.

Muhafazakar Parti’nin temsilciler meclisindeki Dışişleri Komitesi başkanı Tom Tugendhat “Parlamentodaki partilerin tutumu sertleşmeye başladı” dedi.

O yine “bu bizim ortak değerleri paylaşmayan bir devletin işletmesine bağımlı olmanın biz için ne anlama geldiğini idrak etmemizin sonucudur.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Cuma günü yaptığı açıklamada, Çin’de ortaya çıkan salgın, ülkelerin neden Huawei ile iş yapmaktan kaçınmaları gerektiğini söyledi. Başkan Trump, ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü için sağladığı fonu bu hafta askıya aldı. İddiaya göre DSÖ, COVID-19 hakkında, Çin’in verdiği yanlış verileri yayınlayarak diğer ülkeleri hazırlıksız bıraktı.

ABD, Johnson’ın Huawei hakkındaki kararını ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki “beş göz” elektronik gözetim ittifakına büyük bir darbe olarak yorumlamıştı. ABD’li yetkililer Çin’in Huawei’yi istihbarat toplamak için kullanabileceğinden endişe ediyordu.

Birleşik Krallık, yaklaşık 110.000 vaka ve 14.600’den fazla ölümle, salgına en ağır etkisi altındaki dünyanın en büyük altıncı ülkesi kabul ediliyor.

Beyaz Saray koronavirüs koordinatörü Dr. Deborah Birx geçtiğimiz günlerde yapılan basın toplantısında, Ocak ayında yayınlanan Çin verilerinin sağlık uzmanları tarafından korona virüsünün SARS virüsüne benzer şekilde daha az bulaşıcı olduğuna inanmasına ve endişe duymamasına yol açtığını söyledi.

Çin, cuma günü salgın merkez üssü Vuhan’dan bildirdiği ölümleri yüzde 50 artırdı.

İngiltere dışişleri bakanı Dominic Raab Cuma günü yaptığı açıklamada “biz bu krizden sonra Çin ile eskisi gibi iş yapmayacağız” dedi. ve “virüsün  kaynağı üzerinde derin bir düşünmemiz gereken zor sorular var” diye ilave etti.

Hazırlayan : İdikut 

Kaynakça :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *